Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » ЄС хоче обійтись без газу з РФ. І українського транзиту

ЄС хоче обійтись без газу з РФ. І українського транзиту

Категорія: Політика, Економіка
ЄС хоче обійтись без газу з РФ. І українського транзитуСьогодні Євросоюз ухвалив рішення ризикнути і вперше перезимувати без газу з РФ. Про це повідомив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.
 
Аби протриматися без постачання ресурсу з країни-агресора, держави ЄС можуть продовжити роботу своїх АЕС або вугільних станцій, а також розглянути можливість максимального переходу на альтернативну енергію.
 
Але в такому разі роль української газотранспортної системи, яка наразі є головною транзитною артерією між РФ та Європою, буде фактично нівельована. Відтак, і грошей за це наша держава не отримуватиме.

За підсумками червня, обсяг транзиту газу через українську ГТС досяг історичного мінімуму з 1991 року і становив лише 1,25 млрд кубометрів. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник скоротився майже втричі. Зрозуміло, що річ тут у позиції самої РФ, але сама тенденція для нас виглядає не надто привабливою.
 
Разом з тим, у Москві припускають можливість продовження транзиту газу через Україну після 2024 року, якщо в ЄС збережеться попит і наша газотранспортна система надалі працюватиме без збоїв.
 
Але саме під час війни збереження транзиту є дуже важливою умовою. Як повідомляв генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон, поки газ проходить через Україну, окупанти не знищують нашу газотранспортну систему. Та, за його словами, навіть якщо РФ втратить європейський ринок, можна знизити потужність ГТС відповідно до потреб вітчизняних споживачів.

Втім, якщо Європа дійсно відмовиться від російського газу, тоді ніщо не заважатиме Москві нищити українську ГТС. Хоча б показово та місцями - з надією на те, що ЄС коли-небудь ще одумається и повернеться на «кремлівську голку». Але ж нам від цього зовсім не легше...