Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ефект доміно: на Європу чекає низка дефолтів?

Ефект доміно: на Європу чекає низка дефолтів?

Категорія: Політика, Економіка
Ефект доміно: на Європу чекає низка дефолтів?За все у цьому житті доводиться рано чи пізно расплачиваться. Цей постулат застосовується як до кожної конкретної людини, так і до країни та цілих наддержавних утворень. І іноді це призводить до дуже плачевних наслідків.
 
Нинішнього року економічна ситуація у багатьох країнах така, що їх буквально пожирає інфляція. Центробанкам довелося підвищувати облікові ставки, щоб впоратися з грошовою масою, що наростає, але це допомагає слабо. Раніше такі ставки практично дорівнювали нулю, завдяки чому розвинуті держави активно брали кредити. Але після них довелося залазити в нові борги, щоб розплатитися за попередніми.
 
І що ми бачимо сьогодні? Борг більшості європейських країн на даний момент перевищує річний показник їхньої продуктивності, тобто ВВП. А будь-яке, навіть незначне підвищення ставки, - прямий шлях до посилення навантаження на економіку, оскільки і відсотки по позиках зростають, і витрати на обслуговування боргів. І ось уже на порозі єврозони не просто інфляція, а інфляція двозначна, тобто руйнівна.

У Європейському центральному банку поки що відтягують підвищення ставки до обґрунтованого рівня. Бо очевидно: щойно з цим цунамі не впорається хоч одна країна ЄС, почнуть падати всі інші. Особливо найбільш ослаблені після епідемії коронавірусу економіки на кшталт Іспанії, Італії, Греції, Мальти, Кіпру тощо, які не мають джерел для різкого збільшення доходів.

І не факт, що сьогодні у ЄС знайдуться кошти на порятунок потопаючих. Якщо свого часу підтримка Греції з боку Брюсселя становила 600 мільярдів євро, то нині розцінки зовсім інші. Наприклад, Італія та Іспанія сукупно заборгували близько 5 трильйонів євро, а невеликі Мальта та Кіпр – понад 100 мільярдів. При цьому слід зазначити, що європейські країни нерідко є великими власниками боргів одна одної – відповідно, нищівного удару доведеться отримати фактично всьому ЄС одночасно.

У результаті це може призвести до загального дефолту єврозони, причому навіть її лідери підпадуть «під роздачу». Послаблення ролі євро призведе до мало контрольованого зростання цін на товари імпортного виробництва, а також надмірної інфляції. Ну, а найгірший сценарій - вихід деяких держав із ЄС через недовіру до політики об'єднаної Європи. І це не вигадки, а цілком реальний варіант розвитку подій.

Щодо України, все теж не слава богу: наша країна перебуває у стані вразливості боргового становища. Раніше ми справно платили за рахунками, проте війна перекреслила цю пунктуальність. Київ був змушений просити відстрочку з виплати боргів, через що рейтинг країни відразу ж позначили як переддефолтний.

Тепер ось влада в особі НБУ гривню по відношенню до долара на 25% обвалила. Тож в Україні перебіг «історії хвороби» напевно виявиться ще гіршим та стрімкішим, ніж у Євросоюзі, куди ми летимо на всіх парах. І Європа цього разу вже не матиме змоги "накачати" нас грошима - в самої закінчуються.
 
Максим КОРОБЕЦЬ