Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Час піджимає: чому не можна «зливати» Запоріжжя та Херсон

Час піджимає: чому не можна «зливати» Запоріжжя та Херсон

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Час піджимає: чому не можна «зливати» Запоріжжя та ХерсонСитуація на південно-східному фронті - Херсонському та Запорізькому напрямках - загострюється з кожним днем. Наша армія пішла у контрнаступ, а ворог спішно зміцнює свої позиції. Битва напевно буде страшною, адже Збройні Сили України сповнені рішучості звільнити ці регіони якнайшвидше, і тому є низка причин.
 
По-перше, їх стратегічне значення для подальшого вибивання загарбників із інших наших територій. А по-друге, є другий принциповий момент: встигнути здійснити ці плани до того, як загарбники оголосять проведення так званих «референдумів» на тимчасово окупованих українських землях.
 
У принципі, цивілізований світ від самого початку війни заявив, що результати таких «волевиявлень» ніким всерйоз розглядатися і тим більше не визнаватимуться. Але те саме було й на Донбасі - Захід тамтешні «референдуми», за великим рахунком, проковтнув, бо не хотів «нагнітати ситуацію». І Кремль розраховує, що за аналогічним сценарієм все пройде і цього разу.
 
Можемо спробувати змоделювати ситуацію. Проведення цих «народних сходок» планується на осінь, терміни називаються різні - з вересня до листопада. Мабуть, залежно від того, як підуть справи у агресора. І якщо керівництво РФ встигне провести псевдореферендуми та за їхніми результатами почне приймати захоплені території до свого складу, наша влада опиниться перед дилемою.
 
Є щонайменше два аспекти зазначеної проблеми. Саме восени в Європі може початися небачена енергетична криза, якщо на той час у Брюсселі не вирішать питання з постачанням газу в необхідних кількостях. Не встигне – і йому різко стане не до війни в Україні. А якщо ми продовжимо атакувати окуповані території, що «увійдуть» до складу РФ, то отримаємо вже офіційну війну з Москвою і, не виключено, її союзниками з Організації договору про колективну безпеку.
 
Відповідно, Україні нічого не залишається, окрім як звільняти Херсонську та Запорізьку області просто зараз, не чекаючи можливих ускладнень. Тому влада й каже, що зробити це потрібно до кінця літа. Але чи дозволяє нам ситуація на фронті, а також кількість озброєння та військових, провернути свою визвольну спецоперацію? У ЗСУ стверджують, що це їм під силу, хоч і розуміють - легко не буде. Однак якщо немає іншого виходу, треба ламати загарбницькі плани Кремля - і чим швидше, тим краще.
 
Максим КОРОБЕЦЬ