Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » РФ та світова рецесія: чи «здується» економіка агресора?

РФ та світова рецесія: чи «здується» економіка агресора?

Категорія: Політика, Економіка
РФ та світова рецесія: чи «здується» економіка агресора?У світі не припиняються дискусії щодо глобальної рецесії. ВВП розвинених країн уперше з 2009 року почали падати: наприклад, економіка США втратила 1,6%, і це для Штатів, напевно, ще не межа.
 
Насправді причин для рецесії маса. По-перше, небачений розгін інфляції на тлі розривів логістичних ланцюжків, зростання вартості сировини тощо. По-друге, споживча активність, що знижується, через ту саму інфляцію.
 
Міжнародний валютний фонд також віщує світову рецесію, значно знизивши прогноз зростання ВВП з 4,4% у квітні до 3,2% на даний момент. Однак для РФ цей прогноз, навпаки, було покращено – 6% падіння замість 8,5%. Нещодавно, коли вона була глибоко інтегрована в глобальну економіку, світова рецесія загрожувала б Москві серйозними проблемами: боргова криза, девальвація рубля, розпродаж активів.
 
Однак зараз, коли країна практично перебуває в ізоляції від розвинених країн, наслідки можуть бути згладжені. Основною проблемою стане падіння цін та попиту на сировинні ресурси - те, що зараз Росія активно постачає на світовий ринок. А оскільки ціни на сировину зараз на максимумах, навіть падіння попиту та вартості не спричинить сильних проблем в економіці РФ.
 
Інша справа - технологічна ізоляція: з нею у довгостроковій перспективі справлятися буде справді важко. А світова рецесія хоч і зачепить російську економіку, але «дотичною». Адже фактично все погане, що могло статися, вже сталося.