Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Банкам Китаю передбачили втрату сотень мільярдів доларів через кризу з іпотечними кредитами

Банкам Китаю передбачили втрату сотень мільярдів доларів через кризу з іпотечними кредитами

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Банкам Китаю передбачили втрату сотень мільярдів доларів через кризу з іпотечними кредитамиКитайські банки можуть втратити сотні мільярдів доларів через ситуацію з масовим бойкотом виплат із іпотеки з боку громадян, яка зберігається в останні місяці, пише Bloomberg.

У гіршому сценарії під ударом виявляться кредити на суму 2,4 трильйона юанів — майже 356 мільярдів доларів, або 6,4 відсотка від усіх іпотечних позик, передбачають фахівці S&P Global Ratings. За оцінками Deutsche Bank AG, у небезпеці виявилося не менше 7 відсотків позик. Самі банки поки що стверджують, що бойкот виплат з боку громадян стосується лише суми 2,1 мільярда юанів.

До відмов призвела критична ситуація з постійною затримкою терміну здачі нерухомості — йдеться про позичальників у понад 90 містах по всьому Китаю. Тепер питання не в тому, чи позначиться ситуація на банківській системі, а в тому, якою значною буде шкода.

«Банки опинилися між двома вогнями. Якщо вони не допоможуть девелоперам закінчити проекти, то втратять ще більше. Якщо допоможуть, то уряд, звичайно, буде досить, але вони свої ризики за проектами, що затримуються, збільшать», — пояснив професор фінансів в університеті Гонконгу Чжіу Чэнь.

Залежність китайських банків від сектора нерухомості більша, ніж від будь-якого іншого. Станом на кінець березня заборгованість з іпотеки сягала 39 трильйонів юанів, кредити девелоперам — ще 13 трильйонів, свідчать офіційні дані. Ринок нерухомості, за оцінками фахівців, має ключову роль для фінансової системи Китаю. У окремих банків частка іпотечних позик сягає третини у загальному портфелі.