Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Гра на два фронти: Ердоган рятує Путіна?

Гра на два фронти: Ердоган рятує Путіна?

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Гра на два фронти: Ердоган рятує Путіна?У Сочі відбулася чергова зустріч президентів Туреччини та РФ. За чотири години перемовин сторони обговорили низку дуже цікавих моментів, і до того ж не обійшлося без несподіванок.
 
Зокрема, Ердоган погодився платити за російський газ рублями. Поки що частково, але у майбутньому – хтозна, як все повернеться. Це сталося на тлі заяв Путіна про те, що «Турецький потік» - один із найважливіших шляхів постачання російського газу до Європи. Загалом, натяк більше ніж прозорий. Також сторони говорили про перші результати експорту зерна з України після розблокування портів.

Але це, так би мовити, офіціоз. Інсайдери повідомляють, що на зустрічі обговорювалися інші, не менш важливі теми. Кажуть, нібито російський диктатор попросив у Ердогана допомоги в обході західних санкцій в енергетичному й фінансовому секторах. Подейкують, що РФ схиляє Анкару дозволити їй купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах.

Цей крок може дозволити Кремлю приховати походження ресурсу після набуття чинності нафтовим ембарго ЄС. Натомість Москва має намір допомогти Туреччині у військовій операції проти курдів на півночі Сирії. А це для Анкари насправді дуже болюче питання.
 
Тепер щодо України: РФ розглядає Ердогана у якості головного кандидата для переговорів з Києвом відносно «мирової» угоди. Як член НАТО, Туреччина засуджує дії Кремля на нашій землі, але не долучалася до санкцій проти агресора. Справа у тім, що це завдало б Анкарі величезних збитків на суму близько 35 мільярдів доларів. А в Туреччині зараз інфляція майже 80% відсотків, плюс президентські вибори у 2023 році.

Тобто пан Ердоган примудряється грати у подвійну гру, коли і вашим, і нашим. Тут все зрозуміло - політика, вибори, гроші: те, на що завжди орієнтуються сучасні лідери держав. Тим більше, що в Ердогана є унікальний шанс підвищити авторитет Туреччини принаймні на європейський арені. Хоча як до цього поставляться в самому ЄС з огляду на цю його зустріч з Путіним, поки що велике питання.
 
Максим КОРОБЕЦЬ