Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Глобальна поляризація: Пекін збирає друзів

Глобальна поляризація: Пекін збирає друзів

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Глобальна поляризація: Пекін збирає друзівСвіт дедалі більше ділиться на два табори – західний та східний. Безумовно, процес цей почався не сьогодні і навіть не позавчора, просто наразі він загострюється з огляду на останні події у світі. Звісно, про відкриту конфронтацію поки що не йдеться: в пріоритеті - економічна площина, але ще невідомо, чи не переросте вона у конфлікт іншого, тобто войовничого рівня.
 
Декілька років проєкт під назвою «Шанхайська організація співробітництва» (ШОС) дуже рідко про себе нагадував - принаймні, у публічному просторі. Здавалося, що ініціатива скоріше мертва, аніж жива, однак виявилося, що вона ще здатна наробити галасу. Можливо, не зараз, проте найближчим часом.
 
Та для початку - коротка довідка. До ШОС входять 8 країн – Китай, Індія, РФ, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Таджикистан і Узбекистан. Загальна площа держав-членів організації - 30 млн. 189 тис. км²: це 3/5 площі Євразії, населення складає близько 1,5 мільярди осіб. Економічний потенціал ШОС експерти вважають найбільш динамічним після США та Євросоюзу (в основному завдяки Китаю).
 
 
Так ось, останнім часом організація планує розширення. Сталося це на тлі скандального візиту на Тайвань спікера Палати представників США Ненсі Пелосі. У Пекіні почали діяти рішуче і розширювати свій вплив у азійському регіоні. Причому не тільки економічного характеру, а й воєнно-політичного. На меті КНР - створення такого альянсу, який міг би реально протистояти західному світу.

Тепер конкретно про можливе розширення. ШОС у разі вступу до нього ОАЕ, Сирії, Катару, Саудівської Аравії та Єгипту (а це питання розглядається дуже серйозно) стає організацією безпеки Близького Сходу на основі спільних підходів до безпеки Китаю та РФ. А якщо до організації приєднається ще й Іран, ШОС відбудеться як загально-євразійська структура.
 
І це не пусті слова: поляризація світу стає дедалі помітнішою. Безумовно, Захід пручатиметься такому повороту подій, адже цілком розуміє, що супротивник набирається «м’язів». А потім покаже зуби, які можуть виявитися занадто гострими для США та Європи.
 
Максим КОРОБЕЦЬ