Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Вашингтон нишком б’є по Тайваню: економіка острова лусне

Вашингтон нишком б’є по Тайваню: економіка острова лусне

Категорія: Політика, Економіка
Вашингтон нишком б’є по Тайваню: економіка острова луснеТайванська історія, яка поставила на вуха весь світ, отримала неочікуване продовження. Вашингтон, який її збаламутив, знову відверто показує, що політика - це одне, а економіка - геть інша справа. Ба більше: США фактично можуть залишити Тайвань без коштів.
 
Джо Байден підписав закон про надання субсидій на суму $52,7 млрд на виробництво напівпровідників. Мова йде про чипи, які використовуються у електроніці: Білий дім хоче підвищити свою конкурентоспроможність з Китаєм у виробництві цих приладів. «Майбутнє буде зроблено в Америці», - сказав Байден, назвавши цей крок інвестицією, яка буває раз на покоління.

Здавалося б, що тут такого? Але справа у тім, що приблизно 2/3 світового ринку чипів «тримає» саме Тайвань. Взагалі острів багато в чому живе з цього промислу. Логіка США зрозуміла: якщо Китай проверне силовий сценарій по відношенню до Тайваню, то Пекін захопить виробництво чипів, які американцям потім не продадуть. Відповідно, Білому дому треба перехоплювати ініціативу.
 
Підписаний Байденом закон передбачає, що США стануть незалежними від тайванської продукції в найближчі 10 років. Та є інший бік проблеми: навіщо тепер Вашингтону так пнутися зі шкіри й захищати Тайвань від агресії КНР? А це означає, що територію просто використали і викинули. Власне, Штати саме політикою такого штибу завжди і вирізняються з-поміж інших держав. Через що ці самі «інші» потім і страждають.

Максим КОРОБЕЦЬ