Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ірина ДУДНІК: «Війна суттєво змінила ринок праці у запорізькому регіоні»

Ірина ДУДНІК: «Війна суттєво змінила ринок праці у запорізькому регіоні»

Категорія: Суспільство, Регіон
Ірина ДУДНІК: «Війна суттєво змінила ринок праці у запорізькому регіоні»16 серпня в прес-центрі «Журналіст» ЗОО НСЖУ відбулася прес-конференція на тему «Ринок праці Запорізької області під час війни». З пресою зустрілася директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.
 
Під час заходу була розглянута низка проблемних питань. А саме: зміни, що відбулися на ринку праці з початком повномасштабного вторгнення РФ на територію України, аспекти працевлаштування внутрішньопереміщених осіб, фінансова підтримка підприємств, отримання мікрогрантів та інші.

Перед початком розмови Ірина Дуднік зазначила: «Війна суттєво змінила ринок праці. Але, незважаючи на це, робота у місті Запоріжжі є. Хто хоче працювати, обов’язково знайде собі роботу!» – підкреслила вона. Далі керівниця обласного центру зайнятості зосередила увагу присутніх на поточних змінах, що відбулися у законодавстві.

- До війни, коли ми надавали людині статус безробітної, вона мала можливість перебувати на обліку у нашій установі від 9 місяців до 2-х років, отримуючи допомогу. Ці терміни залежали від того, за якою статтею особу було звільнено, її страховий стаж та багатьох інших факторів. Сьогодні ситуація дещо інша.

Згідно змін, які вніс уряд, впродовж 30 днів ми разом з людиною шукаємо роботу, до якої вона прагне, тобто відповідає рівню її кваліфікації, бажаному розміру заробітної плати тощо. Якщо бажаного результату немає, пропонуємо вакансії, які містить база даних центру. Після двох відмов наші працівники мають повне право зняти людину з реєстрації, - зазначила Ірина Дуднік.

Далі журналісти дізналися про ситуацію, яка зараз склалася на ринку праці Запорізької області.

- Сьогодні ми спостерігаємо наступну статистику. Станом на 12 серпня поточного року на одну вакансію претендувало 28 безробітних, тоді як на аналогічну дату у минулому році претендувало лише 9 осіб. Якщо казати взагалі, з початку війни статус безробітного отримали 14,2 тис. громадян, з них 58% жінок. Серед осіб, які отримали такий статус у цей період, 70% людей втратили роботу під час війни.

З липня темпи реєстрації безробітних дещо знизилися. Але у порівнянні з аналогічним періодом минулого року вдесятеро збільшилася кількість безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб. З початку війни статус безробітного отримали 1676 осіб з числа ВПО, працевлаштовано за сприяння служби зайнятості 266 безробітних внутрішньо переміщених осіб, - розповіла гостя прес-центру.

За словами Ірини Дуднік, дуже важливим є те, що урядом було розроблено фінансову програму підтримки роботодавців за працевлаштування осіб, які через проведення бойових дій в Україні вимушені були покинути власні домівки та переміститись до інших регіонів.

- На сьогодні прийнято 198 позитивних рішень щодо надання компенсації роботодавцям витрат на оплату праці за 500 осіб. На рахунки роботодавців вже перераховано перші суми у розмірі 2,7 млн грн,  - поінформувала директорка обласного центру зайнятості.

Окрему зацікавленість журналістів викликала державна програма«єРобота», яка стартувала 1 липня. Вона складається з 6 проектів. Один з них – отримання мікрогрантів українцями, які хочуть створити бізнес або розвивати вже налагоджену власну справу. Ірина Дуднік докладно розповіла про те, хто і за яких умов може розраховувати на отримання грантових коштів.
 
Володимир БУТ, фото Олега ВАЛИКА