Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Курс на емісію: влада буде «друкувати» гривню досхочу?

Курс на емісію: влада буде «друкувати» гривню досхочу?

Категорія: Політика, Економіка
Курс на емісію: влада буде «друкувати» гривню досхочу?Одразу обмовимося: грошей в Україні через війну катастрофічно не вистачає - доводиться повсякчас позичати у «добрих людей», аби ноги не простягнути. Але ж процедура ця не нескінченна - рано чи пізно давати кредити нам перестануть. Що в такій ситуації планує робити влада?
 
Як заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко, наразі для держави очевидна необхідність переорієнтації економічної політики на гру «в довгу», враховуючи перехід війни у формат затяжної боротьби на виснаження.
 
- На практиці це означає оптимальний розподіл наявних ресурсів для підтримки обороноздатності країни та населення, а також створення умов для генерування цих ресурсів бізнесом, - зазначив він.
 
За словами голови НБУ, міжнародної підтримки вистачає лише на часткове фінансування дефіциту держбюджету. Тож потрібно шукати внутрішні джерела, які дадуть змогу уникнути колапсу системи держави. Цікаво, про які такі «внутрішні резерви» каже пан Шевченко? Малий та середній бізнес майже «лежать», великі підприємства також зовсім не у маслі катаються. Щось підказує - знову полізуть у кишеню до населення, у якій вже й так миша повісилася.
 
- Міністерство фінансів і парламент мають набагато більше компетенцій у цьому питанні. Дійсно, процес передбачає ухвалення непростих і непопулярних рішень, проте тільки так можна утримати фінансовий сектор стабільним. Це критично важливо для перемоги і відновлення економіки, - сказав голова НБУ. За його словами, для керованого скорочення дефіциту бюджету сьогодні є інші шляхи, крім емісії гривні, тобто шаленого друкування національної валюти.

Але ж, на хвилиночку, мова йде про нашу владу. Кирило Шевченко сказав одне, а сьогодні заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма заявив: емісія від 30 до 60 млрд грн на місяць за певних умов не створюватиме проблем для економіки. Ви би вже там якось визначилися - будемо «друкувати» гроші чи ні? Народ потребує подробиць, адже від рішення «верхів» залежить, що буде з Україною далі. Чи «мухи та котлети» в цьому плані взагалі не враховуються?
 
Ось чиста статистика: фінансування держбюджету України з початку війни склало 805,3 млрд гривень - або 26,95 млрд доларів. Станом на 1 серпня зовнішні надходження (13,87 млрд доларів) склали 51% від загального фінансування. Найбільше для нього «надрукував» саме НБУ - 255 млрд гривень (8,51 млрд доларів). Тож скажіть нам, будь ласка, без вибриків: що планує влада і до чого готуватися українцям?

Максим КОРОБЕЦЬ