Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » 5 маловідомих фактів про піцу

5 маловідомих фактів про піцу

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство
5 маловідомих фактів про піцу Піцу готують на вулкані, посипають золотом під час подачі і не тільки. В Україні піцу можна замовити на сайті -https://dnipro.monopizza.com.ua/.


У Гватемалі піцу готують на вулкані

Пакая — один із найактивніших вулканів планети, розташований у Гватемалі. Незважаючи на регулярні виверження, він є улюбленим місцем для альпіністів екстремалів. Цей вид спорту сприяє спалюванню калорій, і тому після сходження на чергову гору, напевно, дуже хочеться перекусити. Отже, вулкан — чудове місце для ресторанного бізнесу! Принаймні саме так подумав гватемальський кухар Маріо Давид Гарсія Мансілью.


Щодня він піднімається на гору, начепивши захисне спорядження та важкі армійські черевики, щоб підошви не плавились. На собі він несе рюкзак з 30 кілограмами інгредієнтів і пече на вулкані піцу, яку там же і продає туристам. Свій імпровізований ресторан просто неба він називає Pizza Pacaya.

 

Маріо має два способи приготування піци. Перший - просто покласти лист на застиглий, але ще розпечений ділянку породи. А другий - знайти досить великий міхур у лаві, де температура досягає 1000 °. Такі бульбашки кухар називає «піччю», і піца в них виходить особливо смачною.

 

Площа найбільшої піци у світі становила майже 1300 м²

Довгий час рекорд у книзі Гіннесса належав виготовленій у Римі у грудні 2012 року піци площею 1 261,65 м². Її зробив кухар Довіліо Нарді із ресторану NIPfood. Піцу назвали «Оттавія» на честь імператора Октавіана Августа, і вона була на 100% безглютеновою.


 

Але нещодавно цей рекорд був побитий. Блогер із США під ніком Airrack у співпраці з Pizza Hut приготував піцу площею 1 299,71 м², розмістивши її у величезному залі Лос-Анджелеського конференц-центру. На неї пішло 6193 кілограми тіста, 2244 кілограми солодкого соусу, 3992 кілограми сиру і 630496 шматочків салямі-пепероні.

 

Після презентації піца була розрізана на частини та відправлена до благодійних організацій Лос-Анджелеса.

 

Спочатку піца була їжею бідняків

Взагалі розкладати різну начинку на тісті почали давно. Прикладами таких страв є маса: китайський бінг, наан з Південної Азії, ельзаський flammkuchen, французький киш і африканська інджера. Об'єднує їхня спільна ідея: можна брати їжу руками, а тарілку замінити тестом.


Дуже актуально, якщо не можеш дозволити собі столові прилади.

 

Сучасна піца ж з'явилася в Неаполі, у XVI-XVII століттях, коли для приготування їжі почали використовувати привезені сусідами-іспанцями з Америки помідори. Спочатку до них ставилися з недовірою, але потім розкуштували. Перші версії піци були солодкими, а чи не гострими. І ця страва вважалася вуличною їжею для бідних.

 

 

У Брукліні продають піцу в коробці з піци

Якось Шон Бертьєм прогулювався рідним Вільямсбергом у Брукліні і помітив, що всі сміттєві баки на його шляху забиті коробками з-під піци. Непорядок. Куди дивиться Грета Тунберг?


Бертьєму це не сподобалося, і він відкрив піцерію Vinnie's Pizzeria, яка продає свої вироби у їстівних коробках. Так, ви все правильно зрозуміли.

 

Майже як у тому мемі: ми засунули твою піцу в піцу, щоб ти зміг їсти піцу, поки їж піцу.

 

Зверху упаковка покривається спеціальною фольгою. Є її, на жаль, не можна, але в сміттєвому баку вона займає набагато менше місця, ніж картонна тара.

 

Бертьєм вважає, що оболонка з піци — це проміжний етап, і планує відмовитися від коробки, коли придумає, чим її замінити. Взагалі цей хлопець любить оригінальні ідеї. Наприклад, у 2015 році він винайшов піцу, начинкою якої служать маленькі шматочки меншої піци.

 

У піцу іноді кладуть дуже дивні речі

Ананасами в піці давно нікого не здивувати, але іноді в цю страву кладуть куди дивніші інгредієнти. Наприклад, до популярної у Швеції Pizza Africana додають банани, цибулю, каррі, арахіс та курку. Останню можна замінити більш екзотичним м'ясом, характерним для Африки, наприклад страуса або буйвола.


Однак у світі існують і більш оригінальні страви. Наприклад, піца за рецептом Pizza Royale 007, яку створили у Глазго та продали за 4 200 доларів.

 

Її начинка включала чорну ікру, вимочену в шампанському Dom Perignon, омарів, маринованих у 100-річному коньяку, шматочки оленини, шотландського копченого лосося, прошутто найвищої якості та вінтажний бальзамічний оцет. До того ж піцу посипають сусальним золотом, мабуть, щобУ покупця не виникало питання: «А за що я заплатив стільки грошей?»


Все одно недостатньо химерно для вас? Що ж, ось піца за назвою Louis XIII за 12 000 доларів. Її названо так на честь коньяку, в якому маринують норвезьких лобстерів та ікру для начинки. Зверху піца покрита сімома видами сиру та 24-каратним сусальним золотом. Тісто виготовлене з органічного аравійського борошна та посипане рожевою сіллю річки Мюррей. Готується страва протягом 72 годин.