Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Розроблено першу вакцину від хвороби Лайма

Розроблено першу вакцину від хвороби Лайма

Категорія: Суспільство, Наука та IT
Розроблено першу вакцину від хвороби ЛаймаВчені з Медичної школи Перельмана при Пенсільванському університеті розробили першу експериментальну мРНК-вакцину від хвороби Лайма для людей. Дослідження опубліковано у журналі Molecular Therapy.

Препарат заснований на технології передачі рибонуклеїнової кислоти (мРНК), це та сама платформа, що використовувалася у вже відомих вакцинах від коронавірусу. Нове щеплення націлене на один із білків Borrelia burgdorferi - A (OspA). Цей білок міститься практично у всіх штамах бактерії, а в організмі викликає потужну імунну відповідь.

Доклінічні випробування проводились на тваринній моделі. У піддослідних вироблялися сильні антигенспецифічні антитіла та спостерігалась активність T-клітин після одноразової вакцинації. Крім того, була зафіксована сильна імунна відповідь В-клітин, які можуть допомогти запобігти зараженню B. burgdorferi у довгостроковій перспективі.

Хвороба Лайма, також відома як кліщовий бореліоз, - інфекційне захворювання, що викликається бактеріями роду Borrelia. Патогени передаються людям через укус заражених іксодових кліщів. Після інфікування хворий може скаржитися на лихоманку, головний біль, підвищену стомлюваність та висипання на шкірі. За відсутності лікування інфекція може поширитися на суглоби, серце та нервову систему.

На даний момент у світі існують вакцини проти хвороби Лайма лише для собак, схвалених для людей щеплень, досі не було представлено.