Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Вуглекислий газ у Європі пов'язали з підлідним океаном

Вуглекислий газ у Європі пов'язали з підлідним океаном

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Вуглекислий газ у Європі пов'язали з підлідним океаномВуглекислий газ, виявлений на супутнику Юпітера Європі, пов'язаний із викидами з океану під крижаною корою. Це показали астрономи США, які використали для спостережень космічний телескоп імені Джеймса Вебба. Результати дослідження опубліковані у журналі Science.

Вчені проаналізували дані спектрометра ближнього інфрачервоного діапазону телескопа Webba для складання карти розподілу вуглекислого газу на поверхні Європи. Найбільше CO2 спостерігалося в геологічно молодій області Тара Реджіо шириною 1800 кілометрів, що характеризується великою кількістю хребтів і тріщин. Одна з гіпотез у тому, що це зумовлено підйомом теплої води з океану, яка розтоплює поверхневий лід. Той, своєю чергою, повторно замерзає, утворюючи нові нерівні скелі.

Незважаючи на те, що спостереження вказують на те, що вуглекислий газ надходить з підлідного океану, вчені не змогли повністю виключити сценарій, при якому вуглець вийшов з надр планети у вигляді карбонатних мінералів, які зазнали впливу радіації.

Також у регіоні Тара Реджіо було виявлено велику кількість кухонної солі, що робить колір поверхні значно жовтішим, ніж інші області Європи. Астрономи також сподівалися виявити сліди шлейфів води або летких газів, які вириваються з поверхні супутника, проте їх поки що не знайшли.