Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Нафтодобувним країнам запропонували ділитися доходами від сировини

Нафтодобувним країнам запропонували ділитися доходами від сировини

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Нафтодобувним країнам запропонували ділитися доходами від сировини Нафтодобувні держави повинні виплачувати невеликий відсоток від продажу сировини, щоб допомогти країнам, що розвиваються, впоратися з кліматичною кризою. Про це заявив колишній прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун, його слова наводить The Guardian.

За останні два роки країни з великими родовищами нафти та газу отримали рекордні прибутки від продажу сировини. Лише за 2022 рік їхній сумарний прибуток становив близько чотирьох трильйонів доларів. З урахуванням сировинної виручки, що стрімко зростає, стягування податку на непередбачені доходи у розмірі трьох відсотків з доходів від експорту нафти і газу принесло б близько 25 мільярдів доларів щорічної допомоги країнам, що розвиваються, уточнив екс-прем'єр.

Попередні подібні заклики стосувалися переважно приватних сировинних компаній, включаючи таких енергогігантів, як Shell, BP, Total і ExxonMobil. Однак основні доходи глобальної нафтогазової галузі припадають переважно на національні корпорації (Nationally owned oil companies, NOCs) у таких країнах, як Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати та Норвегія, нарік він.

«Ми спостерігаємо шокуючі рівні непередбачених прибутків, і вони надходять за рахунок країн «Глобального Півдня» (термін, що використовується для позначення найбідніших країн). Ці нафтовидобувні держави могли б зробити свій внесок у вирішення кліматичної кризи», — сказав Браун.