Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Тактичний шолом: класи захисту та основні характеристики

Тактичний шолом: класи захисту та основні характеристики

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство

Тактичний шолом: класи захисту та основні характеристикиТактичний військовий бронешолом – один із найважливіших предметів індивідуального екіпірування. За якими характеристиками вибрати найкращий балістичний шолом, які класи захисту існують, які підходять для бойових умов, правила експлуатації армійського шолома?


Військовий шолом

Візуально броньошем виглядає як каска, яка фіксується на голові та регулюється спеціальними ременями в області шиї. В Україні купити шоломи високої якості можна на сайті tactical-belt.store/kasky-i-sholomy/.

 

Конструктивно військовий шолом складається з:

 

  • Корпуса. Він, як правило, виконаний у вигляді єдиного бронеелемента - каски, яка повторює обриси областей, що захищаються;
  • Демпфера. Він розташовується між головою і корпусом, необхідний поліпшення ергономіки і амортизації при ударах, і навіть зниження ймовірності отримання заброньової контузійної травми;
  • знімного підшоломника;
  • внутрішнього спорядження.

 

Також деякі моделі забезпечені прозорим кулестійким забралом для захисту обличчя.

 

Навіщо потрібен

Військовий броньошолом необхідний для забезпечення захисту тім'яної, потиличної, лобової та скроневої частин голови військовослужбовця від холодної та вогнепальної зброї, уламків від боєприпасів, ударів та динамічних впливів.

 

Бронешоломи зараз найчастіше використовуються не лише військовими, а й охоронними організаціями, наприклад, при інкасуванні матеріальних цінностей або групами швидкого реагування.

 

При виборі необхідно спиратися на основні характеристики та співвідносити їх до умов, у яких планується його використовувати. Окрім безпеки, важливим фактором є комфорт.

 

Матеріал виготовлення

Бронеелемент шолома (каска) виготовляється у вигляді цільнопресованої пластикової основи, яка армована високоміцними волокнами, наприклад арамідом, високомодульним поліетиленом і т.д., або металом, наприклад, легованою сталлю та титановими сплавами. На даний момент у Росії використовуються чотири типи бронешоломів:


  • металеві з тонколистової сталі;
  • арамідно-тканинні;
  • композитні;
  • комбіновані.

 

 

Оптимальними за своїми характеристиками вважаються композитні, комбіновані (металокомпозитні та композитно-керамічні) та матеріали на основі органічних волокон. Такі шоломи поєднують мінімальну масу з високою стійкістю до ударних навантажень. Вони здатні захищати військового від 70-80% уламків, що мають швидкість до 500 м/с, добре "поглинають" енергію кулі, а також досить комфортні в носінні. Наприклад, більш старі сталеві моделі мають вагу більше в 1,5-2 рази за такого ж ступеня захисту, до того ж мають значну контузійну небезпеку (навіть у разі непробиття).


Комплектація

Додатково військовий шолом може комплектуватися:


  • барміцею – конструктивним елементом, призначеним для захисту шиї, потилиці та бокових сторін голови;
  • прозорим кулестійким забралом для захисту обличчя;
  • вбудованою радіогарнітурою для зв'язку;
  • тканинним чохлом та жорстким контейнером для правильного транспортування та зберігання шолома.

 

Площа захисту

Площа захисту шолома – це величина зовнішньої поверхні захисної структури шолома, що забезпечує заданий клас захисту, зазначений у документації щодо нього. У більшості моделей цей показник дорівнює від 11 до 14 дм2 залежно від типорозміру.

 

Вага

Вага сучасних бронешоломів (без додаткових елементів) варіюється в межах 1-4 кг. Багато в чому він залежить від кулестійкості: чим вона вища, тим важча шолом. Але вага понад 1,5 кг значно знижує маневреність військового, тому рекомендовано не виходити за цю межу.