Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Швидка фінансова допомога: портрет «мікропозичальника»

Швидка фінансова допомога: портрет «мікропозичальника»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка

Швидка фінансова допомога: портрет «мікропозичальника» Послугам мікрофінансових організацій, таких як - найчастіше пред'являють жінки середнього віку з вищою освітою та середнім матеріальним становищем. А також українці, що народилися під знаком Рака, Козерога та Лева. 

 

Основні переваги мікропозик, на думку опитаних, — швидкість отримання (28% позичальників та 24% потенційних клієнтів), менша кількість вимог та документів (20% позичальників та 24% потенційних клієнтів) та можливість отримати позику, якщо відмовили у банку (22% позичальників) та 14% потенційних клієнтів).


Топ-3 знаків зодіаку серед позичальників — Раки (12%), Козероги та Водолії (по 11%) та Риби (10%).

 

Мікропозики і хто їх бере

Мікропозики – популярний інструмент підтримки для тих, хто потребує швидкої фінансової допомоги у термінових випадках. Вони є альтернативою звичайним банківським кредитам і для когось можуть бути доступнішими. Згідно з проведеним дослідженням, портрет позичальника та потенційного клієнта мікрофінансової організації дуже схожі.

 

Групу позичальників відрізняє деяке переважання жінок (59%), третина перебуває у віці від 35 до 44 років (28%), майже половина з них має вищу освіту (48%), понад чверть — середню спеціальну (28%), шість із десяти мають середнє матеріальне становище (59%), а близько третини – погане (30%). Працюють за наймом 57%, з них на посаді спеціаліста – 55% (тобто 31% від усіх позичальників). Кожен другий одружений (50%), а кожен четвертий не перебуває у відносинах (24%), більше половини не мають дітей до 18 років (54%).


У групі потенційних клієнтів мікрофінансових організацій жінок - 54%, а чоловіків - 46%, кожен другий старше 45 років (52%), більша частина має вищу освіту (57%) та середнє матеріальне становище (68%). Кожен другий працює за наймом (53%), з них на посаді спеціаліста – 60% (тобто 32% від усіх потенційних клієнтів), кожен четвертий – пенсіонер (24%). Кожен другий одружений (53%), а кожен четвертий не перебуває у відносинах (25%), більшість не мають дітей до 18 років (67%).

 

У чому плюси

Основною причиною звернень до мікрофінансових організацій названо швидкість видачі мікропозик, які можна отримати досить швидко. Цей чинник виявився найважливішим як позичальників (28%), так потенційних клієнтів МФО (24%). Крім того, оформлення позики найчастіше здійснюється онлайн або через мобільний додаток. Це особливо зручно у ситуаціях, коли потрібні екстрені гроші на покриття раптових витрат. Про це говорять 21% позичальників та 14% потенційних клієнтів.


Серед інших переваг мікропозик — менша кількість вимог та документів. Це робить їх доступними для людей з невисокими доходами або відсутністю кредитної історії — такий плюс важливий і для позичальників (20%), але ще важливішим для тих, хто припускає можливість звернутися за мікропозикою в майбутньому (24%). Ще один плюс — доступність позик для тих, кому відмовили у банку, він входить до п'ятірки факторів привабливості мікрофінансових організацій (22% позичальників та 14% потенційних клієнтів). Реальні позичальники у 8% випадків також наголошували на такому варіанті, як «тільки МФО пропонували потрібну мені послугу».

 

Загалом і позичальники, і потенційні клієнти сприймають мікропозики як швидкий, зручний та гнучкий спосіб отримання фінансової допомоги у моменти, коли потрібна додаткова фінансова підтримка.