Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ремонт і зміцнення стін - ефективні методи

Ремонт і зміцнення стін - ефективні методи

Категорія: Суспільство, Гроші

Ремонт і зміцнення стін - ефективні методи Тріщини на стінах - ознака проблеми. Це може стосуватися не тільки штукатурки, але і стін. Поки не сталося лихо, викличте на допомогу фахівців, які оцінять масштаби небезпеки та спроектують і встановлять відповідне укріплення. Тріщини в стінах – проблема яку потрібно вирішувати вчасно, - кажуть представники компанії Stati-Cal. Інженери цього підприємства можуть приїхати на вказану адресу, провести обстеження будівлі, запропонувати конструкторське рішення та реалізувати проект з відновлення та реконструкції.


Чому в стінах з’являються тріщини?

Є чотири основні причини, чому стіни тріскаються або відхиляються від вертикалі. По-перше, це нерівномірне осідання будівлі, яке зумовлене ослабленням грунту внаслідок інтенсивної дії води. Коли він накопичується біля фундаментів, він може розмивати землю і будівля місцями починає руйнуватися. Причиною підмиву також може бути неправильно спроектований дренаж навколо фундаментів. Пошкодження також виникають, коли будинок знаходиться в зоні пошкодження корисних копалин. Також вони виникають, коли поряд з будівлею проводяться розкопки нижче рівня її фундаменту. Нерівномірне осідання характеризується діагональними тріщинами, зазвичай примикаючими до перемичок, або - рідше - вертикальними або горизонтальними тріщинами на стінах.


Друга причина пошкодження стін – перевантаження конструкції. Це трапляється, наприклад, коли інвестори самовільно, без попереднього проектування та конструктивних розрахунків, беруться добудувати будинок, перенести чи зняти несучі стіни чи додати перегородки. Тріщини в стінах також можуть виникнути, коли фундаменти викопуються по всій довжині стіни для ремонту ізоляції, а не поетапно. Симптомами перевантаження конструкції є спочатку вертикальні тріщини, а потім тріщини, що виникають внаслідок з'єднання цих тріщин. Вплив підвищеного локального тиску, вигину або зсуву - вертикальні, косі або горизонтальні тріщини на стінах.

 

Третя причина – деформація, зазвичай термічна. Їх наслідки у вигляді вертикальних або горизонтальних подряпин і тріщин найбільш чітко помітні високо на стінах, біля плоских дахів або у вигляді вертикальних тріщин біля з’єднання стіни з димоходом або прилеглою будівлею. До цієї групи пошкоджень належать також тріщини, що виникли внаслідок усадки або спучування розчинів або бетону. Четвертою причиною псування є т. зв динамічні впливи - сейсмічні чи гірничі поштовхи або коливання ґрунту, викликані інтенсивним дорожнім рухом поблизу будівлі або будівельними роботами, що проводяться поблизу. Характерними ознаками є діагональні подряпини, які з’являються в кутах віконних і дверних прорізів, часто перетинаючи одна одну, тріщини в перемичках.

 

Ремонт стін - професійна експертиза

Будівельник або інженер-конструктор, який спеціалізується на ремонті стін, має відповідне обладнання. Він може виміряти вологість стіни, точно виміряти подряпини та тріщини щупом, заглянути в тріснутий димохід або між несучою стіною та навісною стіною за допомогою оглядової камери (ендоскопічної – гнучкої чи жорсткої). Активність тріщин перевірятиметься за допомогою штангенциркуля, прикріпленого до стіни за допомогою механічних кріплень або липкої стрічки. Для оцінки міцності розчину, цегли або бетону можна використовувати ультразвуковий вимірювальний прилад із двома точковими головками, розміщеними на досліджуваному матеріалі. Зібрана інформація та дані будуть використані для розрахунків, результатом яких стане проект ремонту пошкоджених або ослаблених елементів будівлі.


Зміцнення ґрунту під фундаментами - ін'єкції в будівництві

Як ми вже зазначали, багато дефектів стін є результатом нерівномірного осідання будинку. Тому перед тим, як приступати до зміцнення стін, необхідно подбати про фундамент. Тому зміцнення ґрунту під фундаментними фундаментами буде серйозною проблемоюпсихічний. Існує кілька методів на вибір. Не можна заперечувати, що всі вони складні та дорогі, а також вимагають величезних організаційних вимог. Відносно найменш інвазивним є ін’єкція під низьким тиском, яка включає введення зв’язуючих речовин під фундамент. Він передбачає забивання в землю труб діаметром 2-3,5 мм і закачування через них цементного розчину, цементного розчину, рідкого скла або органічних смол. Ці труби розміщуються по обидва боки від фундаменту, під кутом. Вони мають перфорацію внизу. Їх кількість і детальний інтервал визначаються проектувальником. Він також підбирає в’яжучий засіб, виходячи з типу та зв’язності ґрунту. При струминному нагнітанні в'яжучі вводять під тиском 20-80 МПа.


Електроосмотичний метод

Електроосмотичний метод передбачає введення двох електродів поруч зі столами. Одна з них, позитивна, – пробурена свердловина для відведення води. Це дозволяє субстрату швидко висихати. Потім під фундаментні фундаменти за допомогою ін'єкторів спочатку вводять рідке скло, а потім хлористий кальцій для зміцнення висохлого ґрунту. Якщо під будівлею є органічний грунт - торф, мул, глина або суглинок незв'язної консистенції, залишається лише поштучно підривати фундамент і замінювати грунт несучою і ущільнювати її.


Якщо жоден з перерахованих вище способів не підходить, будівельник може порекомендувати утрамбувати фундамент. Його мета полягає в тому, щоб поглибити їх до того місця, де є несучий шар ґрунту, який забезпечує міцну опору для фундаментів і стін. На практиці це передбачає розкопування фундаментів короткими ділянками (1-1,2 м), видалення ґрунту з-під фундаментів і їх облицювання цеглою або бетоном, іноді витягуючи їх за поточні контури. Важливо засипати траншею після утрамбування, а потім зробити ще одну. Розкопки також слід проводити по черзі в різних місцях, а не один за одним. Останнє, що потрібно зробити - це земляні роботи під кутами будинку.

 

Ін'єкційний метод

Поганий стан несучих стін може бути також наслідком недостатньої несучої здатності фундаментів і фундаментних стін або їх перевантаження. З цим також можна впоратися, використовуючи відповідне посилення. Якщо в стінах фундаменту спостерігаються пошкодження, то над цими місцями з двох сторін вставляють арматурні балки. Для цього використовуються сталеві профілі – найчастіше з кесаровим перерізом, які розміщуються в прорізах, викованих в стіні. Їх очищають, фарбують адгезійною ґрунтовкою, а балку склеюють за допомогою ремонтного розчину, як правило, полімерцементу (PCI). Далі брус «обплічають», тобто заливають цеглою, склеєною тим же розчином. Пам'ятайте, що таке посилення не можна робити з обох сторін одночасно, тому що два зазори можуть занадто сильно зменшити місцевий поперечний переріз стіни і небезпечно послабити її.


 

Технологія укладання паль набагато складніша, хоча і вважається найбезпечнішою. Рекомендується при значних пошкодженнях або по всьому периметру фундаментів. Існує безліч способів закладання паль, і один з найпростіших передбачає використання сталевих труб діаметром 14 см. Однак спочатку сталеві двотаврові профілі розміщуються з обох сторін на заданій висоті вздовж стін фундаменту. Їх ніжки вмонтовані в ковані горизонтальні шви між цеглою чи блоками або в розрізи, зроблені за допомогою кутової шліфувальної машини. Для кріплення брусів потрібен цементний розчин. Вони також з’єднуються між собою шурупами, що проходять через стіну. У опорах двотаврових балок вирізаються півкола діаметром, відповідним діаметру труб, з відповідним кроком (виходячи з проекту). Трубні палі вдавлюються в землю за допомогою спеціальної машини, а потім з’єднуються з вирізами в балках зварюванням. Варто залити труби бетоном. Сучасним способом ремонту тріщин у фундаменті є ін’єкційне. Досить простим способом вважається мурування або бетонування викопаних стін і фундаментів з двох сторін. Звичайно, земляні роботи повинні проводитися короткими ділянками.