Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У Європі стався найбільший спалах лихоманки денге

У Європі стався найбільший спалах лихоманки денге

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
У Європі стався найбільший спалах лихоманки денге Через азіатські тигрові комарі та спекотне літо на півдні Європи стався найбільший місцевий спалах небезпечної лихоманки денге. Про це повідомляє видання Nature з посиланням на дані Європейського центру з профілактики та контролю за захворюваннями.

Як правило, пропасниця вражає тропічні регіони, проте зараз епідемія поширилася і в південній Європі. При цьому випадки зараження було зареєстровано навіть у тих районах, де раніше хвороба не виявлялася.
 
"Ситуація вимагає надзвичайно високої уваги", - заявила епідеміолог із Цюріхського університету Патриція Шлагенхауф.

Станом на кінець жовтня у Франції було зафіксовано 1414 завезених випадків денге. З них 65 відсотків припало на заражених у Мартиніці та Гваделупі. Показник значно перевищив результати попередніх років. Для порівняння, 2022-го кількість завезених випадків становила 217, а 2021-го — 164.

Мандрівники повертаються до рідної країни з інфекцією, після чого їх кусають тигрові комарі та розносять вірус далі. Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), за останні 20 років кількість випадків зараження денге у світі зросла від півмільйона до п'яти мільйонів. Щороку хвороба забирає до 40 тисяч життів.
 
Наразі інфекція зустрічається у ста країнах, а згідно з прогнозами вчених, до 2050 року половина населення планети буде змушена жити з азіатськими тигровими комарами.

Раніше повідомлялося, що США та країни Європи опинилися під загрозою поширення лихоманки денге. Вчені вважають, що це може призвести зміна клімату.