Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » The Guardian: Еритрея знялася з відбору ЧС з футболу, побоюючись втечі гравців

The Guardian: Еритрея знялася з відбору ЧС з футболу, побоюючись втечі гравців

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Спорт
The Guardian: Еритрея знялася з відбору ЧС з футболу, побоюючись втечі гравців Федерація футболу Еритреї (ENFF) зняла національну збірну з відбору на чемпіонат світу з футболу 2026 через побоювання, що гравці попросять політичний притулок за кордоном, повідомляє The Guardian з посиланням на джерела, близькі до команди.

10 листопада Міжнародна федерація футболу та Африканська конфедерація футболу у спільній заяві повідомили, що всі матчі збірної Еритреї в рамках відбору до ЧС-2026 скасовано. Через кілька днів Еритрея мала провести перший матч кваліфікації з Марокко. Причини відкликання збірної не повідомляли.

За інформацією видання, деякі члени ENFF намагалися переконати Міністерство спорту та культури Еритреї дозволити збірній брати участь у відбіркових матчах, але голова відомства Земеде Текле відмовив їм у цьому. Один із співрозмовників The Guardian заявив, що футболістам збірної важко опротестувати рішення федерації, бо за це їх можуть ув'язнити.

Як пише Guardian, з 2009 року понад 60 футболістів скористалися своїм статусом, щоб попросити притулку. Останній випадок пов'язаний із втечею п'ятьох футболісток за кілька годин до гри проти збірної Уганди в рамках жіночого чемпіонату Спілки футбольних асоціацій Східної та Центральної Африки у листопаді 2021 року. Останній матч чоловічої збірної Еритреї - товариська гра зі збірною Судану, яка відбулася у вересні 2020 року і завершилася перемогою останньої з рахунком 1:0.

Згідно з звітом правозахисної організації Human Rights Watch за 2022 рік, уряд Еритреї проводить репресії проти населення, накладає обмеження на свободу слова, переконань та віросповідання, а також перешкоджає незалежній перевірці з боку міжнародних спостерігачів. З 1993 року, коли Еритрея здобула незалежність, у країні жодного разу не проводилися вибори. З того часу президентом країни є Ісайяс Афеворкі.