Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Science Advances: рослини посилять поглинання вуглекислого газу до кінця XXI століття

Science Advances: рослини посилять поглинання вуглекислого газу до кінця XXI століття

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Наука та IT
Science Advances: рослини посилять поглинання вуглекислого газу до кінця XXI століттяАвстралійські вчені розкрили потенційну роль рослин у рятуванні Землі від катастрофічних змін клімату. Згідно з результатами вдосконаленого екологічного моделювання, опублікованими в журналі Science Advances, рослини в усьому світі здатні поглинати більше вуглекислого газу, що потрапляє в атмосферу через діяльність людини, ніж раніше.

Дослідники з'ясували, що кліматична модель, що добре зарекомендувала себе, яка використовується для прогнозів наслідків глобального потепління, передбачає посилене поглинання вуглекислого газу рослинами до кінця XXI століття, якщо враховувати деякі особливості процесу фотосинтезу. Наприклад, наскільки ефективно вуглекислий газ може переміщатися через внутрішню частину листа, як рослини пристосовуються до змін температури і розподіляють поживні речовини.

Фіксація вуглецю в процесі фотосинтезу є природним механізмом пом'якшення наслідків зміни клімату. За останні кілька десятиліть повідомлялося про посилення поглинання вуглецю через зростання концентрації вуглекислого газу. Однак було неясно, як рослинність реагуватиме на СО2, температуру та кількість опадів, які відрізнятимуться від тієї кількості, що спостерігається сьогодні. Вчені вважали, що сильні посухи та спека можуть значно послабити поглинаючу здатність наземних екосистем.

У новій роботі було розглянуто кілька різних версій кліматичної моделі. Найпростіша версія ігнорувала три найважливіші фізіологічні механізми, пов'язані з фотосинтезом, тоді як найскладніша версія враховувала всі три механізми. Виявилося, що в останньому випадку передбачається значне збільшення поглинання вуглецю рослинами у всьому світі. Усі три процеси посилювали одне одного, що перевищувало просту суму ефектів, розглянутих окремо.

Проте вчені зазначають, що посадка дерев сама по собі не вирішить усіх проблем, пов'язаних із зростанням вуглекислого газу в атмосфері, і необхідно скорочувати антропогенні викиди.