Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » NYT: у США помер радянський льотчик-перебіжчик, який викрав МіГ-25

NYT: у США помер радянський льотчик-перебіжчик, який викрав МіГ-25

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
NYT: у США помер радянський льотчик-перебіжчик, який викрав МіГ-25 У США на 77-му році життя помер радянський льотчик-перебіжчик Віктор Беленко, який перегнав до Японії літак-перехоплювач МіГ-25, передає американська газета The New York Times.

У матеріалі видання зазначається, що пілот помер 24 вересня 2023 року після «швидкотної хвороби» у будинку для літніх людей у Південному Іллінойсі. На що саме хворів Віктор Беленко, не уточнюється.

Поруч із льотчиком у момент смерті були його сини Том і Пол.
 
«Американські товариші нудьгуватимуть про нього, але меморіальної служби після смерті Віктора Беленка було вирішено не проводити», - сказано в некролозі, опублікованому на сайті видання The Washington Post.

6 вересня 1976 року Віктор Беленко перелетів до Японії радянським літаком-перехоплювачом МіГ-25П. Він передав іноземній владі літак із безліччю секретної на той момент апаратури на борту. Через кілька днів після своєї втечі з СРСР він отримав політичний притулок у США, а 1980 року — американське громадянство. У США льотчик взяв собі прізвище Шмідт.

У Сполучених Штатах Віктор Беленко багато років працював інженером з аерокосмічної техніки у приватних та державних структурах, а також консультував американські Військово-повітряні сили. Його військовий квиток та політний журнал зберігаються у музеї ЦРУ у Вашингтоні.