Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Голова ЄЦБ: Битва з інфляцією в Європі ще не закінчена

Голова ЄЦБ: Битва з інфляцією в Європі ще не закінчена

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Голова ЄЦБ: Битва з інфляцією в Європі ще не закінчена Європейський центральний банк (ЄЦБ) бере паузу, щоб оцінити наслідки вже проведеної жорсткості грошово-кредитної політики, повідомила голова регулятора Крістін Лагард. Її слова наводить "Інтерфакс".

Говорячи про боротьбу з інфляцією, вона зазначила, що вже зроблено багато, але «битва ще не закінчена» і в ЄЦБ поки не збираються святкувати перемогу. У ході паузи там планують стежити за зарплатами, прибутком компаній, ситуацією у податково-бюджетній сфері та геополітиці.
 
Виходячи з оцінки впливу на економіку Європи, вже зробленого у зв'язку зі зростанням цін, будуть прийматися рішення про подальші дії, сказала Лагард.

ЄЦБ у вересні підвищив базову процентну ставку до рекордних 4,5 відсотка річних. Згідно з протоколом останнього засідання регулятора, його керівництво готове продовжувати піднімати її у разі потреби, хоча це і не є базовим сценарієм.
 
При цьому інфляція в єврозоні склала в жовтні мінімальні за два роки 2,9 відсотка, а учасники ринку здебільшого очікують на перше зниження ставок ЄЦБ вже у квітні 2024 року.

Раніше стало відомо, що інвестори у світі позбавляються доларів найшвидшими темпами за рік, очікуючи, що Федеральна резервна система (ФРС) США завершила цикл підвищення відсоткових ставок і в 2024 році почне їх зниження.