Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Польща ускладнює шлях українського зерна до Європи

Польща ускладнює шлях українського зерна до Європи

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка

Польща ускладнює шлях українського зерна до ЄвропиВаршава, яка завжди намагалася показати себе захисником України, виявила небувалу жорсткість, коли мова зайшла про торгівлю зерном. Поки що інші країни можуть компенсувати таку втрату клієнта Києва, але чи надовго вистачить їх? Керівництво Польщі поводиться по відношенню до України дедалі більш лицемірно.

 

З одного боку, Варшава приймає українських біженців на своїй території, а з іншого – всі політики напередодні виборів цієї осені будують піар-кампанію на обіцянках зупинити приплив мігрантів з України. Польські політики обіцяють Києву військову підтримку і, треба визнати, справді відправляють йому багато техніки, але своїх солдатів на боротьбу з російською армією висилати не поспішають. Експорт зернових з України до Європи – один з основних напрямків діяльності підприємства "УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО".

 

Понад те, незважаючи на всі заклики Польщі в Європі допомагати економіці Незалежної, сама вона закуповувати українське зерно категорично відмовляється. Прем'єр-міністр східноєвропейської країни Матеуш Моравецький днями, не соромлячись висловлювань, взагалі заявив, що українське зерно затопило Польщу. "Незалежно від рішення брюссельських чиновників, ми не відкриємо наших кордонів", – наголосив прем'єр.

 

Виходить, коли справа реально "запахла смаженою", тема підтримки України йде не просто убік – її зіштовхують з обриву, а на перший план виходять інтереси Польщі, які навіть важливіші за загальноєвропейські правила.

 

Ідіть з вашим зерном кудись подалі

Ще на початку вересня цього року прем'єр-міністр Польщі надав ультиматум Європейській комісії (ЄК) з питання ввезення сільськогосподарської продукції з України. Коротко його суть така:


  • або ЄК виконає побажання Варшави та з 15 вересня запровадить заборону ввезення чотирьох видів зерна з України на територію Європейського союзу;
  • або керівництво Польщі робить те саме, але просто в односторонньому порядку, ігноруючи думку та дії інших членів ЄС.

 

Що цікаво, зернова угода, навколо якої близько року було стільки галасу, якого Європа не виконувала повною мірою, але вимагала від РФ її неухильного дотримання, якось дуже швидко стає для Старого світу токсичною та небажаною темою.

Звісно, її не забули повністю, а низка ЗМІ у Європі все ще намагається знайти якісь передумови для появи нових домовленостей щодо експорту українського зерна. Але загалом уже склалася досить чітка тенденція – європейські фермери дешеве українське зерно, хоч би скільки його було, бачити на своїх ринках не хочуть. Різниця лише в тому, що в одних країнах Європи цю проблему намагаються вирішити максимально жорстко, а в інших – із меншою запопадливістю.

 

Шляхи сільгосппродукція Києва несповідні

За кілька днів після жорстких заяв польського прем'єр-міністра, 12 вересня, стало відомо, що Болгарія все-таки дозволить імпорт українського зерна. Відповідний документ уже внесено на розгляд депутатів парламенту представниками правлячої більшості.


 

Слід нагадати, що ще у квітні цього року Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина заборонили імпорт зерна та інших видів сільгосппродукції з України. Трохи пізніше ці обмеження були скасовані, а як компроміс Єврокомісія встановила до 5 червня (потім продовживши до 15 вересня) ембарго на імпорт із України чотирьох видів зернових та олійних культур.

Тепер, схоже, сільгосппродукції з цієї країни знову відчиняють двері, але роблять це ті, хто не спроможний як Польща "бодатися" з Єврокомісією до останнього. І якщо сьогодні українське зерно почне купувати Болгарія, а завтра, можливо, Словаччина та ще кілька країн Східної Європи.

 

Експортувати, до речі, Київ ще може дуже багато. Якщо вірити даним Міністерства аграрної політики та продовольства України, то країна з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року експортувала 48,99 млн тонн зернових і зернобобових культур. Для порівняння: за рік до цього (з липня 2021 до 29 червня 2022 року) Україна експортувала 48,355 млн т зернових та зернобобових.

 

Дивлячись на ці цифри, напрошується цілком простий висновок – постачальники сільськогосподарської продукції в Україні практично не знизили обсяги виробництва. З огляду на те, що населення у східноєвропейській державі дедалі менше, ще більше зернових потрібно відправляти на експорт. Причому за найнижчими цінами, щоб покупці в інших країнах точно цю сировину купили. Ще б пак фермери в Польщі не били на сполох. Оскільки Київ не збирається скорочувати обсяги експорту, то за кілька років вони взагалі втратить свої місця на місцевому ринку.