Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Названі головні вчені року

Названі головні вчені року

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Наука та IT
Названі головні вчені року Авторитетний журнал Nature опублікував список видатних вчених 2023 року. Топ доступний на сайті видання.

До списку потрапили один із керівників місії «Чандраян-3» Калпана Калахасті, яка здійснила першу в історії Індії м'яку посадку на поверхню Місяця. Укладачі включили підприємця та інженера Іллю Суцкевера – засновника компанії OpenAI, яка створила чат-бота ChatGPT.

Також героями року назвали міністра довкілля Бразилії Марину Сільву, яка допомогла зупинити вирубку лісів Амазонії, біолога Кацухіко Хаясі, який зміг перетворити клітини самця мишей на життєздатні яйцеклітини, розробника термоядерного реактора NIF Енні Крітчер, головного спеціаліста з глобального Мірівілі, фізика Джеймса Хемліна, який виявив і домігся відгуку з сайту Nature помилкових статей про надпровідників.

До списку включили біохіміка Світлану Мойсов, відповідальну за розробку ліків для зниження ваги, що веде випробування вакцини від малярії R21 Халіда Тінто, Томаса Паулза, який розробив нову методику лікування раку сечового міхура.