Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » В Ісландії почалося потужне виверження вулкана

В Ісландії почалося потужне виверження вулкана

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
В Ісландії почалося потужне виверження вулкана  На півострові Рейк'янес в Ісландії почалося сильне виверження вулкана. До цього в європейській країні стався землетрус магнітудою 4,2, повідомляє телеканал RUV із посиланням на Метеорологічний центр Ісландії.

Виверження почалося 18 грудня о 21:00 за місцевим часом (19 грудня о 00:00 за київським часом) і стало четвертим за останні три роки. Епіцентр знаходиться на північ від ісландського міста Гріндавік із населенням близько 4000 тисяч людей — людей звідти евакуювали ще на початку листопада.

Вчені зазначили, що це виверження набагато сильніше попередніх на півострові Рейк'янес — це пов'язано із землетрусом, який все ще відбувається. Довжина тріщини, з якої виходять газ та лава, досягла чотирьох кілометрів. Фахівці не виключають, що потоки лави можуть знищити Гріндавик чи збудовані оборонні споруди.

Раніше врятувати Гріндавік від можливого виверження вулкана зібралися за допомогою води – її запропонували закачати до лави під тиском. Це має охолодити потік розпеченої субстанції та змістити його напрям, щоб захистити населений пункт від наслідків явища.