Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » В Україні легалізували медичний канабіс

В Україні легалізували медичний канабіс

Категорія: Головне, Політика, Здоров'я
В Україні легалізували медичний канабісВерховна Рада України більшістю 248 голосів проголосувала за законопроект про легалізацію медичного каннабісу, - пишуть Запорізькі Вісті.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект про легалізацію медичної марихуани ще у липні, тоді за рішення проголосували 268 депутатів. Проте сама історія спроб легалізації каннабісу в Україні набагато довша.

Першу серйозну ініціативу було здійснено ще 2016 року — виходила вона від колишнього міністра охорони здоров'я Олега Мусія, але була відкликана в останній момент.

У 2019 році українські громадські організації, які представляють інтереси пацієнтів та ветеранів бойових дій, які потребують медичного каннабісу, знову чекали швидкої легалізації. Але в Україні змінилася влада, почалася парламентська криза і черговий законопроект так і не розглянули.

Ще під час своєї передвиборчої кампанії Володимир Зеленський говорив, що підтримує легалізацію медичного каннабісу. В інтерв'ю виданню РБК-Україна він зазначав, що навіть консультувався із цього приводу з відомим українським лікарем-педіатром Євгеном Комаровським.

Але вже за півроку після обрання, у жовтні 2019 року, він відмахнувся від попередніх обіцянок: «Навіщо нам це? Ми маємо дуже багато проблем. Мені так здається. Ті, хто хоче, потерпить».

У жовтні 2020 року Зеленський пообіцяв, що «не боятиметься і подасть законопроект» про легалізацію медичного каннабісу до Верховної Ради, якщо це питання підтримає «народ».

Під час місцевих виборів восени 2020 року влада провела опитування, яке показало, що ідею легалізації каннабісу з медичною метою підтримують 65% тих, хто погодився взяти участь у дослідженні громадян.

Тоді ж міжфракційна група у парламенті підготувала проект закону про легалізацію медичного каннабісу. Його було внесено на позачергове голосування Верховної Ради у липні 2021 року. Але Рада його не підтримала — «за» проголосували лише 184 голоси депутатів із необхідних 226.

За та проти

За легалізацію виступали вчені, лікарі, психологи та асоціації пацієнтів. З початку війни активісти також почали акцентувати увагу на тому, що доступ до легальних препаратів на основі медичного каннабісу може допомогти людям, які страждають від посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Так, нещодавно американські вчені порівняли пацієнтів з ПТСР, які вживають легальний медичний канабіс (що містить ТКГ та інші діючі речовини), з контрольною групою, яка не приймає канабіс. «Протягом одного року споживачі канабісу повідомляли про значне зниження тяжкості симптомів ПСТР порівняно з контрольною групою. Учасники, які вживали канабіс, у 2,57 разу частіше переставали відповідати критеріям діагностики ПТСР наприкінці періоду спостереження порівняно з учасниками, які не вживали каннабісу», — пишуть автори дослідження.

Спираючись на досвід інших охоплених бойовими діями країн, українське МОЗ прогнозує, що після війни загалом в Україні 15,7 млн осіб потребуватимуть психологічної допомоги, з них 800 тисяч можуть страждати від серйозних психічних розладів.

Восени 2022 року відомство представило результати першого з початку війни дослідження психологічного стану населення. 40% опитаних заявили, що зазнали загрози життю через перебування під обстрілами або в зоні бойових дій; 16% втратили на війні близької людини; 5% побували в окупації чи полоні. Згідно з опитуванням, найважче наслідки війни психологічно переживають ті, хто змушений був залишити свій будинок. Усі ці переживання потенційно можуть призвести до розвитку ПТСР — такий ризик, за оцінками МОЗ України, має 57% опитаних.

В українському МОЗ впевнені, що легалізація каннабісу наблизить Україну до європейської системи охорони здоров'я. Закон пропонує жорстку систему контролю за препаратами, що виписуються, видачею ліцензій виробникам і контролем якості — аж до встановлення відсотка діючої речовини тетрагідроканнабінолу в ліках. Контроль здійснюватиметься поліцією та Державною лікарською службою.

Але критики вважають, що у новому проекті надто багато компромісів — настільки багато, що внутрішні суперечності не дадуть йому повноцінно працювати. До того ж у легалізації каннабісу чимало противників у силових структурах, які вже неодноразово гальмували ініціативи МОЗ.

Противники легалізації медицинської марихуани вважають, що не готова до цього й українська держава, посилаючись на високий рівень корупції в Україні.