Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » "Манчестер Сіті" виграв клубний чемпіонат світу з футболу

"Манчестер Сіті" виграв клубний чемпіонат світу з футболу

Категорія: Головне, Спорт
"Манчестер Сіті" виграв клубний чемпіонат світу з футболу Переможцем футбольного клубного чемпіонату світу, що завершився в Саудівській Аравії, вперше став "Манчестер Сіті". У фіналі проти бразильського «Флуміненсе» англійський клуб забив перший із чотирьох своїх голів уже на першій хвилині, не пропустивши жодного. Тріумф "Манчестер Сіті" продовжив переможну серію європейських клубів у цьому турнірі, яка триває вже 11 років.

У тому, що в цьому фіналі не варто чекати сенсації, можна було практично не сумніватися вже наприкінці першої хвилини. Все почалося з того, що 35-річний Марсело, один із ветеранів «Флуміненсе», який чотири рази вигравав командний чемпіонат світу у складі мадридського «Реала», вирішив вибити м'яч зі своєї половини поля у напрямку «кудись подалі» і нарвався на перехоплення.
 
Далі був удар з лівої ноги захисника «Манчестер Сіті» Натана Аке, який дзвінко потрапив у штангу воріт бразильського чемпіона, і добивання в падінні грудьми аргентинського форварда Хуліана Альвареса. Після цього надії «Флуміненсе», які й так виглядали примарними, кинулися до нуля. Адже важко було уявити, що його грізний суперник, навіть залишившись без травмованого бомбардира Ерлінга Холанна, не зможе скористатися такою шикарною форою.

І «Манчестер Сіті», звісно, скористався з неї. Окремі випади "Флуміненсе", команди технічної, але дуже вікової і не здатної нав'язати англійському фавориту постійний пресинг по всьому полю, успіху не мали. Понад те, ще до перерви перевага англійців подвоїлася. Філ Фоден, виконуючи простріл з лівого флангу атаки, вдало для себе влучив у ногу захиснику Ніну, внаслідок чого той записав на свій рахунок автогол. 43-річний воротар «Флуміненсе» Фабіо щонайменше двічі виручав свою команду.
 
Перед перервою він парирував найнебезпечніший удар Джека Гриліша, а на початку другого тайму протягом кількох секунд опинився в центрі уваги двічі, не дозволивши відзначитися спочатку тому ж Грилішу, а потім Бернанду Сілві, який виконував добивання в падінні головою. Але розгрому йому уникнути не вдалося. На 72-й хвилині після того, як «Манчестер Сіті» розіграв швидку триходівку за участю Матео Ковачича, Альвареса та Фодена, у цій зустрічі все стало остаточно ясно. Більше того, насамкінець Альварес оформив дубль, блиснувши технікою та чудово поставленим дистанційним ударом.

У підсумку – 4:0. "Манчестер Сіті" вперше виграв клубний чемпіонат світу, продовживши тріумфальну серію європейських команд у цьому турнірі до одинадцяти років. Останнім американським клубом, який брав почесний титул, був бразильський «Корінтіанс» у 2012 році. Для англійських команд — це четверта перемога. Три попередні отримали «Манчестер Юнайтед» у 2008 році, «Ліверпуль» у 2019-му та «Челсі» у 2021-му. Стільки ж титулів на рахунку команд із Бразилії, а вісім разів це змагання вигравали іспанські гранди.

Що стосується матчу за третє місце, між єгипетським "Аль-Ахлі" та японським "Урава Ред Даймондс", то там теж все було ясно в середині першого тайму. Африканський клуб переміг - 4:2, ставши бронзовим призером цього турніру втретє.