Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Як відхід Паріматч вплинув на ринок азартних ігор

Як відхід Паріматч вплинув на ринок азартних ігор

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Гроші

Як відхід Паріматч вплинув на ринок азартних ігорВеликий "похід" держави проти гральної індустрії, який розпочався чотири місяці тому та призвів до накладення санкцій на Parimatch, справив значний вплив на галузь.


На початку поточного року український гральний бізнес вразило втручання держави, спрямоване на боротьбу з поширеними в індустрії схемами ухилення від податків та іншими недобросовісними практиками.

 

За кілька днів після ухвалення відповідних рішень державних органів, два ключові гравці покинули ринок. Спочатку з нього пішов Айбокс Банк, якому в Національному банку, Верховній Раді та слідчих органах приписували обслуговування великих операцій, пов'язаних із гральним бізнесом, із використанням маскування їхнього істинного походження (відомого як міскодинг). 

 

Потім відбулося накладення санкцій на найбільшого гравця - Parimatch, який користувався популярністю і входив у різні рейтинги.

 

Одним з основних ефектів цієї кампанії держави проти гральної індустрії стало значне збільшення податкових платежів з боку Parimatch та інших компаній у галузі. Однак, крім цього, похід держави на гемблінг призвів до появи й інших наслідків.

 

З моменту кульмінації цього "походу" минуло вже чотири місяці, і його вплив відчувається протягом усього цього часу. Держава прагне припинити незаконні та недобросовісні практики в ігровій індустрії, особливо щодо ухилення від оподаткування.

 

Ця кампанія держави викликала серйозну реорганізацію в галузі та спонукала багато компаній переглянути свої бізнес-моделі та платіжні схеми. Більше уваги стало приділятися дотриманню податкових зобов'язань і прозорості фінансових операцій. До того ж Рада постійно працює над поліпшенням податкового законодавства в гральній сфері.

 

Однак, крім позитивних змін, такий "похід" держави на гемблінг також спричинив певні негативні наслідки. Деякі ігрові оператори, які не змогли адаптуватися до нових вимог і обмежень, покинули український ринок або скоротили свою діяльність.

 

Чи мало це вплив на економіку та що змінилося на гральному ринку?

Блокування схем у сфері азартних ігор мало позитивний ефект на державний бюджет. Це пов'язано з тим, що обмеження нелегальних операцій дало змогу збільшити доходи від податків і зборів, які надходять до державної скарбниці.

 

Є висока ймовірність, що блокування схем також сприяло скороченню відтоку валюти за кордон. Раніше неконтрольована діяльність у гральній сфері призводила до того, що значні суми грошей перетікали в інші країни, що негативно позначалося на національній валюті. Однак блокування нелегальних ігрових платформ допомогло скоротити цей процес.

 

З іншого боку, блокування схем в азартній індустрії також зобов'язало банки активніше протидіяти міскодингу. А низка фінансових установ навіть закрилися. Це дало змогу знизити ризики фінансових шахрайств і протизаконних операцій, що позитивно позначилося на фінансовій стабільності в країні.

 

Не варто забувати, що блокування схем у гральній сфері несло певні наслідки для великих операторів, таких як Parimatch. Унаслідок обмежень їхні клієнти почали звертатися до конкурентів, і це вплинуло на їхню позицію на ринку.

 

Загалом блокування схем в ігровій індустрії було кроком у правильному напрямку, на думку народного депутата Железняка. 

 

Він зазначає, що Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей, яку було розблоковано, має впровадити систему фінансового онлайн-моніторингу, що важливо для ефективного оподаткування галузі. 

 

Також планується встановити ліцензійні умови для лотерей і видати нові ліцензії. Ці зміни можуть істотно вплинути на гральний ринок у майбутньому.