Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » МАГАТЕ заявило про недопуск його експертів до кількох енергоблоків ЗАЕС

МАГАТЕ заявило про недопуск його експертів до кількох енергоблоків ЗАЕС

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Регіон

МАГАТЕ заявило про недопуск його експертів до кількох енергоблоків ЗАЕС Російські війська увійшли в Енергодар на початку березня 2022 року, буквально через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення. Практично одразу окупанти взяли під свій контроль Запорізьку атомну електростанцію, яка є містоутворюючим підприємством Енергодара, та найбільшою АЕС у Європі, - пишуть  Запоріжжя новини.


 

Чому російські війська безперешкодно окупували південь Запорізької області – питання яке й досі бентежить багатьох українців. Такі міста як Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Приморськ, Токмак та Василівка залишились беззахисними і були окуповані без будь-якого супротиву ЗСУ. Звичайно, мешканці окупованих міст виходили на мітинги та протестували проти росіян, але люди були безсилі проти танків, БТРів та озброєних військовослужбовців.

 

З тих пір минуло майже 2 роки, близько 70 відсотків Запорізької області як і раніше перебуває в окупації, а надії на контрнаступ української армії наразі не виправдались. Однією з найбільших проблем і най загрозливішою небезпекою є те, що Запорізька АЕС знаходиться під контролем росіян.

 

Для управління атомною станцією в Енергодар відправили спеціалістів Росатома, залишився працювати на станції і український персонал. На ЗАЕС періодично приїжджають місіїМіжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), кілька експертів агентства перебувають настанції постійно.


На початку 2024 року фахівцям МАГАТЕ не дозволили доступ до реакторних залів першого, другого та шостого енергоблоків АЕС, розповіли у агентстві.

 

Крім того, експертам все ще обмежений доступ до деяких локацій ЗАЕС, включаючи приміщення третього, четвертого та шостого енергоблоків. Представники МАГАТЕ також досі очікують на доступ на дахи реакторів, який росіяни мали забезпечити який їм мали ще 19 грудня минулого року, але цього не сталося «з міркувань безпеки», уточнили в агентстві.

 

ЗАЕС із жовтня 2022 року перебуває під управлінням АТ «Росенергоатом» («дочка» «Росатома»). Експерти МАГАТЕ присутні на станції з 1 вересня 2022 року, коли відбувся перший візит на об'єкт гендиректора агентства Рафаеля Гроссі. Він та голова «Росатому» Олексій Лихачов домовилися провести черговий раунд консультацій у січні-лютому.

 

Вартість Запорізької АЕС експерти оцінюють в суму близько 30 мільярдів доларів. Наразі робота всіх шести реакторів призупинена і невідомо чи можна буде відновити їх роботу, та які ризики будуть нести ці намагання. Переважна більшість мешканців 55-тисячного Енергодара були вимушені виїхати з міста. Наразі в Енергодарі залишилось близько 10-15 тисяч жителів, в місті немає опалення і постійні перебої з постачанням електрики та води.