Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Публічні реєстри – які бази даних доступні компаніям

Публічні реєстри – які бази даних доступні компаніям

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Гроші

Публічні реєстри – які бази даних доступні компаніям В державних реєстрах можна отримати різноманітну інформацію про фізичних осіб та суб’єктів господарювання, а також інші дані, залежно від конкретного реєстру та політики доступу до інформації. Детальніше про шляхи доступу до публічної інформації у формі відкритих даних та про подальше використання такої інформації читайте тут: https://finap.com.ua/tag/yedinij-derzhavnij-reyestr/. 


Державні реєстри, зазвичай, створені для забезпечення прозорості, спрощення доступу до інформації та покращення управління даними для державних органів, бізнесу та суспільства загалом.

Наприклад, одним з державних реєстрів, який функціонує в Україні є Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (Єдиний державний реєстр, ЄДР) – це єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи (п. 7 ст. 1 Закону України від 15 травня 2003 року №755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»). 

Загалом систему публічних електронних реєстрів та їх об’єктів в Україні визначає Закон «Про публічні електронні реєстри». Цей Закон визначає правила для створення та роботи публічних електронних реєстрів, щоб захистити права та інтереси людей і компаній, коли обробляється інформація у цих реєстрах.
 
Згідно даного Закону, публічний електронний реєстр (реєстр, кадастр, регістр тощо) - інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення реєстрових даних та надання реєстрової інформації.
 
Система реєстрів включає сукупність реєстрів, що функціонують та взаємодіють для створення, зберігання, оброблення та використання інформації під час провадження дозвільної діяльності, надання адміністративних, соціальних та інших публічних послуг, провадження іншої управлінської діяльності та здійснення державного регулювання.
 
До системи реєстрів належать:
 
  1.  базові реєстри;
  2.  інші реєстри;
  3.  визначені законом реєстри саморегулівних організацій.
 
Наприклад, до базових реєстрів належить ЄДР.
 
Інші реєстри належать органам влади, місцевому самоврядуванню та юридичним особам, передбаченим законом. Вони включають інформацію про особові статуси, ліцензії, декларації, рішення суду, майно, права та інші об'єкти, які враховуються державою, але не у базових реєстрах.

Порядок передачі, зберігання, функціонування та доступу до відповідних публічних електронних реєстрів встановлюється Кабінетом Міністрів України.
 
Існує також Реєстр реєстрів - це державна система, що формує перелік електронних реєстрів, класифікаторів та інших обов'язкових документів, а також інформаційно-комунікаційні системи, які забезпечують їхнє функціонування. Держателем цього реєстру реєстрів є Мінцифри. Функціонує Реєстр публічних електронних реєстрів на підставі Порядку ведення Реєстру реєстрів.
 
Слід зазначити, що Україна має Закон "Про доступ до публічної інформації”, який забезпечує відкритість та транспарентність урядових дій, сприяє боротьбі з корупцією та захисту прав громадян.
 
Цей Закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Даний Закон дозволяє громадянам отримувати інформацію про рішення, які впливають на їхнє життя, а також заохочує державні органи до більш відповідальної роботи.

Крім того, Законом забезпечується можливість громадянського контролю за діяльністю державних органів та місцевих рад, що допомагає в боротьбі з корупцією та збереженні національних цінностей. Закон "Про доступ до публічної інформації” є важливим елементом сучасної української правової системи та сприяє розвитку демократії та прав людини в Україні.

Згідно Закону публічна інформація - це будь-яка інформація, яку отримали чи створили урядові органи виконавчої влади під час виконання своїх обов'язків. Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

А публічна інформація у формі відкритих даних - це інформація, яку можна легко обробляти за допомогою комп'ютера, з нею можна безкоштовно та вільно ознайомитися, і її можна використовувати для різних цілей. Ті, хто має цю інформацію, повинні надавати її у формі відкритих даних, якщо про це попросять, а також публікувати і регулярно оновлювати на єдиному веб-порталі відкритих даних уряду та на своїх власних веб-сайтах.

Вимоги до формату і структури наборів даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, періодичність оновлення та порядок їх оприлюднення, а також перелік таких наборів даних визначає Положення КМУ №835 від 21 жовтня 2015 р. «Про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».