Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » МЕА: відновлювані джерела енергії знизили залежність Європи від газу з РФ

МЕА: відновлювані джерела енергії знизили залежність Європи від газу з РФ

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
МЕА: відновлювані джерела енергії знизили залежність Європи від газу з РФЄвропа спромоглася знизити залежність від російського газу завдяки переорієнтації на інші джерела енергії. Зниження попиту пояснили аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), - інформує myodesa.net.

2023 року попит європейських країн на газ знизився на 35 мільярдів кубометрів (мінус сім відсотків). Він опустився до найнижчого рівня з 1995 року – 489 мільярдів кубометрів. Постачання російського газу до Європи за цей час впало до мінімальних з початку 1970-х років 45 мільярдів кубометрів.

Скорочення споживання газу в Європі пояснили не тільки заміщенням частини російських поставок, що «випали», зрідженим природним газом (ЗПГ), а й посиленням ролі відновлюваних джерел енергії (ВІЕ). Так, Євросоюз планує збільшити до 2030 року частку зеленої енергії до 45 відсотків.
 
Зокрема, кількість сонячних батарей та вітроелектростанцій у регіоні планують збільшити вдвічі. Ще однією причиною став «ядерний ренесанс», проте розвитку атомної енергетики заважає недовіра до ядерної енергетики та висока вартість будівництва реакторів.

Зростання попиту на російське паливо може посилитися завдяки поступовому пожвавленню європейської промисловості. На думку експертів МЕА, досягти зниження споживання свого часу вдалося скороченням виробництва. Однак на тлі загального покращення економічної ситуації в Євросоюзі споживання газу у найближчі два роки може зрости.