Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Онколог розвіяв найпопулярніші та найнебезпечніші міфи про рак

Онколог розвіяв найпопулярніші та найнебезпечніші міфи про рак

Категорія: Здоров'я, Світ
Онколог розвіяв найпопулярніші та найнебезпечніші міфи про ракЛікар-онколог розповів про найпопулярніші та найнебезпечніші міфи про рак, - пише zdorovia.com.ua.

Перший міф, який розвіяв фахівець, пов'язаний із переконанням, що існує один «диво-аналіз» чи дослідження для діагностики раку. Він пояснив, що аналіз крові на онкомаркери, які багато хто вважає інструментом діагностики, насправді таким не є і використовується для спостереження за пацієнтами з уже наявним діагнозом.
 
«Єдиний онкомаркер, який довів ефективність у системі раннього скринінгу – це простатичний специфічний антиген. Він використовується для діагностики раку передміхурової залози», - сказав лікар.

Також не є універсальним засобом діагностики позитронно-емісійної томографії (ПЕТ/КТ), продовжив Капрін. За його словами, це дороге дослідження, під час якого пацієнт отримує променеве навантаження, тому його призначають лише у випадках, коли після стандартних аналізів УЗД, КТ, МРТ у лікаря залишаються сумніви.

Найнебезпечнішим міфом онколог назвав переконання, що народні засоби лікують від раку. Він зазначив, що нерідко люди втрачають час на марні рецепти знахарів і звертаються по справжнє лікування, коли хвороба перебуває у занедбаній стадії.

Лікар додав, що помилковою виявилася теорія про заразність раку. Проте, за його словами, існують віруси, здатні провокувати захворювання. Наприклад, вірус папіломи людини у деяких випадках викликає рак шийки матки чи горла.
 
«Також доведено зв'язок між вірусом Епштейна-Барр та лімфомою Ходжкіна, вірусами гепатиту В та С та раком печінки, герпес-вірусом восьмого типу та саркомою Капоші», — розповів фахівець. Крім цього, бактерія Helicobacter pylori здатна спричинити рак шлунка.