Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Какао рекордно подорожчало через посуху

Какао рекордно подорожчало через посуху

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Какао рекордно подорожчало через посухуСвітові ціни на какао різко зросли на тлі побоювання скорочення врожаю в Західній Африці через посуху. Про подорожчання популярних ласощів через глобальну проблему свідчать дані Нью-Йоркської біржі, - пише pogodaua.com.

Ф'ючерси на какао-боби зросли у ціні до 5912 доларів за тонну. На максимумі їхня вартість піднімалася до 5991 долара за тонну сировини для виробництва шоколаду. З початку 2023 року какао-боби подорожчали майже вдвічі та встановили новий історичний рекорд.

Трейдери побоюються ще одного слабкого з погляду врожаю року, і ці побоювання підтверджуються феноменом Ель-Ніньо, який загрожує зборам какао-бобів у Західній Африці через спекотну та суху погоду, — заявив аналітик Price Futures Group Джек Сковілль.

Як повідомили найбільші постачальники какао, найближчим часом шоколад у Росії подорожчає приблизно на 30 відсотків. На майбутнє зростання цін впливають падіння переробки какао-бобів у всьому світі та наслідки неврожаю, через який обсяги сировини впали на третину (36 відсотків). Крім того, на ціни впливає заборона ЄС продавати каву, какао-боби та природний каучук, виготовлені на територіях, де до цього були вирубані дерева.

Ціни на какао-боби зростають із середини січня: постачальники пояснили зміну вартості сировини ослабленням курсу валют та подорожчанням морських перевезень через кризу у Червоному морі. Також впливають на ціни запаси, що зменшуються — останні три роки врожай бобів був маленьким через несприятливу погоду в Західній Африці.