Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Nature Food: дефіцит калію загрожує глобальній продовольчій безпеці

Nature Food: дефіцит калію загрожує глобальній продовольчій безпеці

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Nature Food: дефіцит калію загрожує глобальній продовольчій безпеці Вчені Единбурзького університету та Британського центру екології та гідрології назвали нову загрозу глобальній продовольчій безпеці. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Food.

Фахівці показали, що у багатьох регіонах світу сільськогосподарські ґрунти набувають менше калію, ніж втрачають. Цей хімічний елемент, яким багаті мінеральні добрива, є життєво важливою поживною речовиною для рослин, що беруть участь у фотосинтезі та диханні. Однак виробництво добрив, покликаних заповнити дефіцит калію, сконцентровано лише у 12 країнах, при цьому домінують Канада, Росія, Білорусь та Китай, які виробляють 80 відсотків усієї світової калійної сировини.

У всьому світі близько 20 відсотків сільськогосподарських ґрунтів зазнають серйозного дефіциту калію, при цьому окремі регіони, ймовірно, будуть відчувати більш серйозну нестачу, у тому числі Південно-Східна Азія (44 відсотки), Латинська Америка (39 відсотків), Африка на південь від Сахари (30). відсотків) та Східна Азія (20 відсотків) за рахунок більш інтенсивних методів ведення сільського господарства.

Дослідники запропонували кілька рекомендацій щодо пом'якшення загрози виснаження калію. Майбутні заходи мають бути спрямовані на оцінку поточних запасів і виявлення країн, які мають найбільший ризик. Крім того, слід вивчити вплив використання калійних добрив на навколишнє середовище, а також максимізувати повторне застосування та переробку поживних речовин.