Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » ICAN: конфлікт в Україні може перерости в ядерну війну

ICAN: конфлікт в Україні може перерости в ядерну війну

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
ICAN: конфлікт в Україні може перерости в ядерну війнуКонфлікт в Україні може навмисно чи ненавмисно перерости в ядерну війну. Про це попередила координатор політики та досліджень організації-лаурету Нобелівської премії миру Міжнародної кампанії за ліквідацію ядерної зброї (ICAN) Алісія Сандерс-Закре.

Вона зазначила, що за останні два роки спостерігається зростання риторики та небезпечної поведінки, пов'язаної з ядерною ескалацією.
 
«Усі держави, які мають ядерну зброю, та їхні союзники повинні виявляти обережність у своїй короткостроковій риториці», — сказала експерт.

Сандерс-Закре додала, що світова обстановка ускладнюється залученням до активних конфліктів одразу кількох країн, які мають ядерні озброєння. Єдиний гарантований спосіб запобігти ядерній війні — ліквідувати таку зброю, резюмувала вона.

2023 року Сандерс-Закре розповіла, що людство кілька разів було на порозі ядерної війни, яку вдавалося уникнути лише завдяки щасливому збігу обставин. Як приклад дивом запобіганого глобальному конфлікту вона назвала хибне спрацювання радянської системи попередження про ракетний напад США у 1983 році. 

ICAN отримала Нобелівську премію миру в 2017 році за внесок у створення Договору про заборону ядерної зброї (ДЗЯО).
 
Документ був прийнятий того ж року в Штаб-квартирі ООН, а 2020 року набув чинності після ратифікації 50 країнами. Станом на вересень 2023 року свої підписи під договором поставили 92 країни, але серед них немає жодного ядерного.