Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Шмигаль: Київ не хоче переговорів з Росією щодо продовження транзиту газу до Європи

Шмигаль: Київ не хоче переговорів з Росією щодо продовження транзиту газу до Європи

Категорія: Головне, Політика
Шмигаль: Київ не хоче переговорів з Росією щодо продовження транзиту газу до ЄвропиУкраїна не хоче вести переговори з Росією щодо продовження договору про транзит газу до Європи. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ми не збираємося вести переговори, продовжувати і ставити свої підписи під договором", - сказав він.

Влада країни обговорювала це питання з країнами Євросоюзу (ЄС) і готова надалі вести переговори тільки з ними. В іншому випадку Україна має намір використати газопровід для своїх цілей.

Україна може продовжити транзит російського газу у разі запиту Євросоюзу

Як зазначив Шмигаль, Україна готова надавати таку послугу, якщо європейські країни виступлять консорціумом або хтось із європейських партнерів виступить транзитером вже свого газу. Газотранспортна система України за бажання може бути використана і без транзиту російського газу, наголосив він.

Питання в тому, як у такому разі російський газ потраплятиме до Європи, адже багато альтернативних маршрутів зараз заблоковано, а в Євросоюзі вже неодноразово згадували про небезпечні наслідки відмови від російського газу.

Депутат норвезького парламенту Маріус Аріон Нільсен заявив, що відмова від газу з Росії вже негативно позначилася на кліматі і перенесла енергетичну кризу з Європи до бідних країн світу.

«Відколи почалася війна в Україні, ЄС спустошує світовий ринок зрідженого охолодженого газу (ЗПГ), щоб покрити втрати російського трубопровідного газу. Це збільшує викиди CO2 у світі та переносить енергетичну проблему з ЄС до бідних країн світу. Як наслідок, ціни на енергоносії різко зросли, а енергетична бідність та викиди в атмосферу збільшилися», – пояснив Нільсен.

Крім того, у разі припинення транзитної угоди між Росією та Україною у європейських країнах можуть зрости ціни на газ, а ЄС втратить близько п'яти відсотків імпорту. Так оцінила ризики Єврокомісія.