Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Відставного підполковника армії США звинувачено у видачі секретів через сайт знайомств «жінці з України»

Відставного підполковника армії США звинувачено у видачі секретів через сайт знайомств «жінці з України»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Відставного підполковника армії США звинувачено у видачі секретів через сайт знайомств «жінці з України» Відставному підполковнику та співробітнику штаб-квартири ядерних сил США висунуто звинувачення у тому, що він видавав секретну інформацію якійсь «жінці з України», з якою листувався через сайт знайомств.

У прес-релізі міністерства юстиції США йдеться про те, що 63-річний Девід Франклін Слейтер після відставки служив як цивільна особа, але з допуском до секретної інформації, в штаб-квартирі Стратегічного командування (Стратком, USSTRATCOM) США на авіабазі Оффат. Страткому підпорядковуються ядерні сили Сполучених Штатів.

Слейтера було заарештовано в суботу, а у вівторок постане перед судом.

У понеділок прокуратура опублікувала обвинувальні документи у справі Слейтера, з яких випливає, що приблизно з лютого по квітень 2022 року він через сайт знайомств передавав якійсь персони, яка назвалася жінкою з України, секретну інформацію зі зведень Страткому щодо нападу Росії на Україну.

Формулювання прес-релізу міністерства юстиції мають на увазі, що Слейтер розумів, що робить і з ким має справу.

«Слейтер відвідував брифінги USSTRATCOM на тему війни Росії проти України, які були позначені як „цілком секретні" […]. Слейтер потім передавав секретну інформацію […] через платформу для меседжів іноземного сайту знайомств його спільнику, який представлявся жінкою, яка мешкає в Україні», — переказує міністерство обвинувальний висновок.

Прокурори повідомляють, що ця «жінка з України» часто й відверто запитувала відставного підполковника про різні секрети та називала його «мій таємний коханець-інформатор» та «мій таємний агент».

«Дорогий, що там на екранах в особливій кімнаті? Дуже цікаво», — наводять прокурори Небраски приклад із їхнього листування.

"Дейв, солодкий мій, дякую за цінну інформацію", - говорив інший меседж.

Ти мій таємний агент! Люблю», — написала «жінка з України» після того, як дізналася секретні відомості про одну країну. Назву країни прокурори вставляти до оприлюднених документів не стали.

З ким насправді листувався Слейтер, і на якому сайті знайомств це відбувалося, у документах також не сказано.

Справа Слейтера розслідували ФБР та відділ спеціальних розслідувань ВПС США.

Якщо суд визнає відставного підполковника винним, він може отримати до 10 років ув'язнення.

Майже одночасно з новиною про справу Слейтера зі США в понеділок прийшли повідомлення про розвиток іншої схожої історії: колишній співробітник підрозділу авіації Національної гвардії США у штаті Массачусетс Джек Тейшейра пішов на угоду зі слідством, визнав провину у витіканні секретних документів Пентагону та погодився на 16-річний тюремний термін в обмін на те, що прокурори знімуть з нього більш серйозні звинувачення у шпигунстві.