Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Аналітики ISIS: Іран може за тиждень отримати 25 кілограмів збройового урану

Аналітики ISIS: Іран може за тиждень отримати 25 кілограмів збройового урану

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Аналітики ISIS: Іран може за тиждень отримати 25 кілограмів збройового урануІран може за тиждень отримати 25 кілограмів високозбагаченого урану зброї. Про це йдеться у спецдоповіді Інституту науки та міжнародної безпеки (Institute for Science and International Security, ISIS).

Аналітики стверджують, що запаси урану в Ісламській Республіці та потужності центрифуг разом достатні для виробництва семи ядерних боєголовок за один місяць. При цьому, щоб збагатити уран для першого заряду, іранським фізикам потрібно лише сім днів. Пояснюється, що для такого сценарію Іран повинен буде задіяти чотири вдосконалені каскади центрифуг, технологію дозбагачення та витратити більше вихідної сировини.

Експерти попереджають, що якщо Іран вирішить обмежити доступ інспекторам МАГАТЕ на свої атомні підприємства, створення іранської ядерної зброї пройде в таємниці.

Раніше помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати визнають право Ізраїлю на «свободу дій» у разі, якщо Іран спробує отримати ядерну зброю.

У 2015 році Китай, Росія, Великобританія, США, Німеччина, Франція та Іран уклали ядерну угоду. Вона мала на увазі зняття санкцій в обмін на обмеження іранської ядерної програми. У 2018 році, коли пост президента США обіймав Дональд Трамп, країна заявила про вихід із СВПД та відновлення обмежень проти Тегерана. У відповідь Іран заявив про скорочення своїх зобов'язань у рамках угоди та відмовився від обмежень у ядерних дослідженнях, центрифугах та рівні збагачення урану.