Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » ЄС зняв санкції з екс-глави «Яндекса» Аркадія Воложа

ЄС зняв санкції з екс-глави «Яндекса» Аркадія Воложа

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
ЄС зняв санкції з екс-глави «Яндекса» Аркадія ВоложаЄС виключив із списків санкцій екс-главу «Яндекса» Аркадія Воложа, віце-президента АФК «Система» Сергія Мндоянця та президента європейського відділення мотоклубу «Нічні вовки» Йозефа Гамбалека. У зв'язку зі смертю зі списків видалено дев'ятьох людей, у тому числі загиблого командира ПВК «Вагнер» Дмитра Уткіна, випливає із запису в журналі ЄС.

Пан Волож був внесений до антиросійського списку санкцій влітку 2022 року. Він домагався скасування рішення у європейському суді. У грудні 2022 року бізнесмен пішов з посади гендиректора «Яндекса» і за півроку заявив, що виступає проти військових дій в Україні.
 
Як повідомляли джерела Reuters, пана Воложа вирішили виключити із списку санкцій на тлі цієї заяви. У лютому 2024 року нідерландська Yandex NV оголосила про продаж російського бізнесу за 475 млрд руб. консорціуму російських інвесторів

За інформацією ЄС, Сергій Мндоянц був членом правління російського аналітичного центру, який консультує Кремль з питань зовнішньої та оборонної політики. Про причини його виключення із списків санкцій не повідомлялося.

Брюссель звинувачував Йозефа Гамбалека у підготовці байкерів до боїв в Україні та у «поширенні проросійської пропаганди». Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо раніше говорив, що вимагатиме виключення громадянина Словаччини зі списку. Він наголошував, що Гамбалек — єдиний громадянин країни ЄС у переліку.