Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » WSJ: Пентагон розглядає постачання Києву більш далекобійних ракет ATACMS

WSJ: Пентагон розглядає постачання Києву більш далекобійних ракет ATACMS

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
WSJ: Пентагон розглядає постачання Києву більш далекобійних ракет ATACMS США можуть передати Україні сучасні версії далекобійних ракет ATACMS, повідомляє американських чиновників газета The Wall Street Journal. До цього Київ неодноразово просив Вашингтон про постачання цих ракет із дальністю близько 290 км для ударів по Криму, - пишуть Запорізькі Вісті.

Випробування ракети ATACMS під час спільних навчань США та Південної Кореї у жовтні 2022 року.

За словами співрозмовників газети, адміністрація президента США Джо Байдена раніше відмовлялася від постачання сучасних далекобійних ракет. Білий дім вважав, що весь арсенал ATACMS має залишатися на озброєнні ЗС США.
 
Однак зараз Пентагон може погодитися на передачу далекобійних ракет, оскільки американська армія отримала можливість замінити їх на нові високоточні ракети PrSM (Precision Strike Missile). Дальність нових ракет перевищує 400 км.

Нові ракети пройшли випробування у листопаді 2023 року. Перша партія ракет надійшла на озброєння армії США у грудні.

Однак, як стверджують джерела газети, поки що невідомо, чи схвалить передачу Україні таких ракет сам Байден.

Пентагон уже повідомив, що до нового пакету допомоги Києву вартістю $300 млн увійшли артилерійські снаряди калібру 155 мм та 105 мм, у тому числі касетного типу, а також переносні зенітні ракетні комплекси Stinger та боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS.

З жовтня 2023 року у Конгресі США обговорюється надання нової фінансової допомоги Україні. Спочатку передбачалося узгодити виділення $118 млрд на підтримку України, Тайваню та Ізраїлю. Пізніше було узгоджено пакет у $95 млрд, проте його так і не виставили на голосування. Члени Республіканської партії, у свою чергу, почали готувати альтернативний пакет допомоги, який складатиметься із кредитів.