Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Світу спрогнозували різке зростання попиту на скраплений газ

Світу спрогнозували різке зростання попиту на скраплений газ

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Світу спрогнозували різке зростання попиту на скраплений газ Зріджений природний газ (ЗПГ) почне домінувати у світовій газовій торгівлі вже до 2026 року, а до 2050-го його частка різко зросте і досягне рівня 64 відсотки. 

Згідно з очікуваннями експертів, щорічні світові поставки ЗПГ до 2050-го складуть 805 мільйонів тонн, або 1,1 трильйона кубометрів у регазіфікованому вигляді. До 2030 року найбільшим імпортером цього виду палива буде Китай, проте після цього лідируючі позиції на глобальному ринку перейдуть до Індії. Головними драйверами зростання світового попиту на ЗПГ будуть країни Південної та Південно-Східної Азії, вважають аналітики.

Що стосується трубопровідного газу, то його роль у глобальній торгівлі, навпаки, неухильно знижуватиметься. До 2050 року, як очікують у ФСЕГ, світові постачання цього виду палива знизяться на 11 відсотків до рівня 2022-го і скоротяться з 700 до 620 мільярдів кубометрів на рік. Загалом загальний обсяг глобальної газової торгівлі до 2050 року експерти оцінили у 1,73 трильйона кубометрів (плюс 39,5 відсотка).

Раніше аналітики британської нафтогазової компанії Shell спрогнозували різке зростання світового попиту на ЗПГ до 2040 року. На той час, як очікують експерти, глобальний інтерес до цього виду палива зросте більш ніж на 50 відсотків порівняно із нинішнім рівнем. При цьому головним драйвером зростання світового попиту на ЗПГ є Китай. Внаслідок цього сумарний обсяг світової торгівлі ЗПГ до 2040 року збільшиться до 625-685 мільйонів тонн.