Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Лікування алкоголізму – як почати боротьбу з залежністю?

Лікування алкоголізму – як почати боротьбу з залежністю?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Здоров'я

Лікування алкоголізму – як почати боротьбу з залежністю?Прийняти рішення почати лікування залежності рідко буває легко. Алкоголізм тривалий час розвивається непомітно, і залежні люди тривалий час заперечують свою залежність. Іноді наркомани відчувають потребу боротися зі своєю залежністю, але не знають, як це почати. В Україні алкоголізм успішно лікують в центрі відновної та психосоматичної медицини – Recovery. Послуга лікування алкоголізму київ доволі затребувана як в столиці, так і в інших регіонах України.

Алкоголізм вимагає професійного лікування

Алкоголізм - це хронічне прогресуюче захворювання, яке призводить до смерті хворої людини. Як і будь-який інший стан, алкоголізм вимагає професійного лікування. Відповідне медичне лікування не вилікує залежність, але воно навчить пацієнта механізмам справлятися з потягом до алкоголю, що дозволить йому підтримувати тривалу абстиненцію.

Алкогольний детокс - перший крок у процесі протверезіння

Лікування алкоголізму фахівці рекомендують починати з алкогольної детоксикації. Це проста медична процедура, яка дозволяє безпечно кинути вживати алкоголь. Самостійна, раптова відмова від алкоголю пов'язана з ризиком розвитку алкогольного абстинентного синдрому у залежної людини. Організм хворого звик функціонувати під впливом алкоголю, тому його відсутність викликає численні розлади. Алкогольний абстинентний синдром не тільки погіршує самопочуття хворого, але, перш за все, несе серйозну загрозу його здоров'ю і життю.

Алкогольний детокс дозволяє вивести з організму залишки алкоголю та його метаболіти, а також одночасно полегшує розлади, пов'язані з процесом протверезіння. Основні механізми дії цього лікування включають:

  • оптимальне зволоження організму;
  • збалансування водно-електролітного балансу;
  • відновлення нормального рівня глюкози в крові;
  • поповнення дефіциту вітаміну С і вітамінів групи В;
  • нейтралізація окисного стресу;
  • прискорення регенерації печінки і нервової системи;
  • негайний знеболювальний, протиблювотний, седативний або снодійний ефект.

Професійна наркологічна терапія - найважливіший етап лікування алкоголізму

В даний час золотим стандартом в лікуванні алкоголізму є психотерапія залежності. Існує багато видів терапії: індивідуальна або групова, стаціонарна або амбулаторна. Варіантів психотерапії багато.

Наркологічна терапія зосереджена на причинах розвитку у пацієнта алкогольної залежності. Залежна людина має можливість попрацювати з терапевтом над своїми емоціями, страхами чи травмами, які раніше намагалися заглушити за допомогою стимуляторів. У той же час терапевтичний процес допомагає пацієнту виробити ефективні механізми подолання важких емоцій і тяги до алкоголю.

Алкогольна ізоляція та інші методи підтримки абстиненції

Основним і найважливішим принципом лікування алкоголізму є повна відмова. Це викликає надзвичайні труднощі для залежних людей, через що великий відсоток з них припиняє терапію. Однак варто знати, що існують рішення, які можуть підтримати пацієнтів у збереженні тверезості. До них належать, серед інших:

  • спиртове ушивання – цей метод передбачає вшивання в підшкірну клітковину таблеток Еспераль, що викликає різке погіршення самопочуття пацієнта, якщо він випиває навіть невелику дозу алкоголю;
  • фармакологічні методи лікування алкоголізму - такі препарати, як акампросат, налтрексон або налмефен, знижують тягу до алкоголю, а якщо пацієнт тягнеться до алкоголю, то знижують ризик впасти в алкогольну залежність;
  • групи самодопомоги – такі групи, як Анонімні Алкоголіки, створюються залежними людьми, які діляться своїм досвідом і підтримують один одного в одужанні.

Ви боретеся із залежністю? Почніть лікувати алкоголізм за допомогою професіоналів!

Переважна більшість алкоголіків, усвідомивши власну алкогольну проблему, роблять самостійні спроби впоратися із залежністю. На жаль, це не найкраще рішення. Залежні люди, навіть якщо вони надовго відмовляються від стимуляторів, завжди повертаються до алкоголю, якщо не отримують професійної допомоги. Фахівці наголошують, що самостійні спроби відмовитися від алкоголю не зупиняють перебіг алкоголізму.

Лікування алкоголізму вимагає співпраці з фахівцями, іноді з різних областей. Весь процес витверезіння повинен проходити під керівництвом досвідченого нарколога - психолога або психіатра. Однак варто пам'ятати, що алкоголізм дуже часто пов'язаний із супутніми захворюваннями, які виникли рокамивживання алкоголю. Якщо залежна людина страждає такими захворюваннями, як цироз печінки, хронічний панкреатит або алкогольна невропатія, необхідно надати пацієнту додаткову медичну допомогу.