Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Прем'єр Бельгії: Євросоюзу потрібно відокремитися від російського ядерного палива

Прем'єр Бельгії: Євросоюзу потрібно відокремитися від російського ядерного палива

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Прем'єр Бельгії: Євросоюзу потрібно відокремитися від російського ядерного паливаЄвросоюзу потрібно якнайшвидше відмовитися від російського ядерного палива. З таким закликом до колег звернувся прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо, його слова наводить Financial Times.

Через прагнення блоку скоротити викиди вуглекислого газу по всій Європі, Бельгія стала активніше розвивати ядерну енергетику. Проте 30 відсотків збагаченого урану до регіону поставляється з Росії. Таким чином, скорочуючи залежність від нафти та газу з РФ, Євросоюз змінює одну залежність на іншу, попередив політик.

«Змінити ланцюжки поставок, особливо в ядерній сфері, складно, але нам потрібно зробити це якнайшвидше..., нам потрібно відокремитися від російського ядерного палива, але необхідно переконатися, що, як і раніше, можна виробляти електроенергію з нульовим рівнем викидів», — пояснив він.

На початку березня депутати Палати представників Бельгії захотіли відстрочити виведення з експлуатації реакторів на АЕС «Дуль 4» та «Тіанж 3». За попередніми даними, їхню роботу можуть продовжити до кінця 2037 року. Такого рішення дійшли на тлі енергетичної кризи в Євросоюзі.

Глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн закликала збільшити терміни експлуатації діючих атомних електростанцій на території Європи. АЕС є доступним джерелом електроенергії з низьким рівнем викидів вуглекислого газу, що особливо актуально з урахуванням чинного кліматичного порядку денного, уточнила глава ЄК.

За словами голови Євроради Шарля Мішеля, активне використання атомної енергії допоможе ЄС зміцнити свій суверенітет після того, як Росія випустила енергетичну ракету по Європі. Широке використання атомної енергії згладить негативний ефект від енергетичної кризи, яка почалася в регіоні в 2022 році. Мішель уточнив, що цей захід став необхідним після початку військового конфлікту в Україні.