Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Чому собаки з плоскими мордами стали такі популярні? Наукове пояснення

Чому собаки з плоскими мордами стали такі популярні? Наукове пояснення

Категорія: Суспільство, Світ
Чому собаки з плоскими мордами стали такі популярні? Наукове пояснення Популярність маленьких собак-брахіцефалів зростає серед власників домашніх тварин, хоча давно відомо про серйозні проблеми зі здоров'ям та довголіттям у цих порід. В опитуваннях дослідників багато господарів пояснюють вибір «симпатичними мордочками» та комунікабельністю цих вихованців. Вчені з Будапештського університету ім. Лоранда Етвеша (Угорщина) порівняли поведінку собак із плоскими мордочками та зі звичайними, і з'ясували, чим саме перші завойовують особливе розташування людей. Про результати невеликого експерименту пише mydog.net.ua

Команда влаштувала випробування для 15 англійських та 15 французьких бульдогів з плоскими мордами, і 13 угорських муді — грициків з мордою середньої довжини. Всім тваринам у випадковому порядку видавали по три коробки, які відкривалися різними способами. Перед цим собаки бачили, як у кожну ємність клали шматочок віденської ковбаси. Щоб дістатися до їжі, вони мали дві хвилини. Весь цей час експериментатор і власник стояли за спинами собак, поза прямою видимістю.

Муді виявилися більш спритними та успішними у виконанні завдання: вони на 93% частіше відкривали коробки, ніж бульдоги. За хвилину ж справлялися 90% муді та 50% бульдогів. Але при цьому англійські бульдоги у 4,16 разів частіше озиралися на людей, а французькі у 4,49 разів частіше, ніж їхні успішні родичі з гострими мордочками.

За спостереженнями вчених, бульдоги багато разів демонстрували безпорадність, поглядаючи на людину у пошуках підтримки, замість того, щоб вирішувати завдання самостійно.

«Короткоголові породи були менш успішними, але набагато більше орієнтувалися на людей, ніж мезоцефальні собаки. Власники можуть інтерпретувати таку поведінку як безпорадність та залежність», - кажуть автори дослідження.

Тому собаки можуть сприйматися як «схожі на немовлят». Результати частково підтвердили висновки попередніх досліджень, що у зовнішності собак-брахіцефалів є «феномен дитячої схеми», але експеримент показав, що риси, подібні до дитячих, присутні й у поведінці цих порід. Що викликає відгук та прояви турботи у господарів. "Плоскі морди" частіше отримують людську допомогу і частіше на неї розраховують.

На думку авторів, це зміцнює соціальні відносини між власниками та цими породами собак. Однак не до кінця зрозуміло, чи є у собак із плоскими мордами якась генетична схильність до більшої залежності від людей, ніж у інших порід, чи це господарі так ставляться до них, що заохочують безпорадну поведінку.