Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Росія оцінила мирний план Китаю щодо України. Що саме запропонував Пекін?

Росія оцінила мирний план Китаю щодо України. Що саме запропонував Пекін?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Росія оцінила мирний план Китаю щодо України. Що саме запропонував Пекін?У лютому минулого року Китай запропонував мирний план щодо України, що складається з 12 пунктів, і Росія позитивно оцінила запропоновані в ньому ініціативи. Про це розповів Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Глава російського МЗС заявив, що домогтися рівної безпеки для всіх учасників процесу можна сівши за стіл переговорів, а не на умовах «формули миру» українського президента Володимира Зеленського.
 
"На основі серйозного розбору існуючих проблем у сфері безпеки, визнання реалій на землі та гарантій законних інтересів безпеки РФ", - додав він.

За словами Лаврова, китайський план щодо врегулювання конфлікту спирається насамперед на аналіз причин того, що відбувається. Зокрема, план КНР враховував необхідність усунути першопричини кризи. "У китайському документі йдеться, що односторонні санкції, якими Захід став користуватися активно і задовго до української ситуації, теж подразник, який необхідно усунути", - розповів міністр.

24 лютого МЗС Китаю опублікувало план мирного врегулювання в Україні, воно складається з 12 пунктів. Ключовими моментами є відновлення мирних переговорів та припинення воєнних дій. Пекін закликав сторони до поваги до суверенітету всіх країн з дотриманням статуту ООН та відмови від менталітету холодної війни.

У плані запропоновано вирішити гуманітарну кризу, забезпечити захист цивільних та військовополонених, у тому числі створивши сприятливі умови для обмінів. Звертається увага на необхідність безпеки атомних електростанцій та зниження ризиків ядерного конфлікту та застосування хімічної чи біологічної зброї.

Щодо економічних питань урегулювання, Китай запропонував сприяти експорту зерна в рамках чорноморської угоди. 17 липня Росія оголосила про припинення участі у зерновій угоді.

Також Пекін пропонував припинити односторонні санкції та використання світової економіки з політичною метою, відновити виробничі та логістичні ланцюжки. Пекін також закликав до сприяння відновленню України після завершення конфлікту і заявив, що готовий надати допомогу та зіграти конструктивну роль у цьому починанні.