Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Директор МАГАТЕ Гроссі: Запорізькій АЕС загрожує реальна небезпека

Директор МАГАТЕ Гроссі: Запорізькій АЕС загрожує реальна небезпека

Категорія: Головне, Політика
Директор МАГАТЕ Гроссі: Запорізькій АЕС загрожує реальна небезпекаГолова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прокоментував відключення резервної лінії енергопостачання Запорізької АЕС (ЗАЕС). Пан Гроссі заявив, що станції загрожує небезпека. МАГАТЕ також відзначило «постійні ризики ядерної безпеки», що зберігаються, на тлі військового конфлікту.

Експерти агентства уточнили, що причина відключення електроенергії незрозуміла, але воно сталося «після повідомлень про військову активність у регіоні та за його межами». Це підтвердила група МАГАТЕ, яка знаходилася в районі станції і чула численні обстріли в день НП, а також протягом минулого тижня.

«Найбільша в Європі атомна електростанція втратила ключове джерело електроенергії, необхідної для охолодження реакторів, а також для інших важливих функцій ядерної безпеки... Ці події ще раз підкреслюють цілком реальні небезпеки, з якими стикається цей великий об'єкт»,— заявив Рафаель Гроссі, якого цитує прес-служба МАГАТЕ.

Електропостачання Запорізької АЕС за резервною лінією 330 кВ припинилося вчора, 4 квітня, вранці. На станції було зупинено всі шість блоків, але обладнання обслуговується відповідно до регламентів, запевнили представники АЕС.

Запорізька АЕС є найбільшою атомною станцією на території Європи. З жовтня 2022 року вона знаходиться під управлінням АТ "Росенергоатом" ("дочка" "Росатома"). Експерти МАГАТЕ присутні на станції з 1 вересня того ж року. У березні 2024-го агентство повідомляло, що не виявило загроз ядерної безпеки під час проведених на ЗАЕС перевірок.