Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » FT: Росія змінила тактику ударів по енергетичній системі України

FT: Росія змінила тактику ударів по енергетичній системі України

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
FT: Росія змінила тактику ударів по енергетичній системі УкраїниРосія змінила тактику атак енергетичних об'єктів України, використовуючи високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених районах, ніж Київ, пише Financial Times.

Деякі з них не вдасться відновити до наступної зими. Українські чиновники заявили, що хоча збитки, завдані Москвою, не такі масштабні, вони більші, ніж узимку 2022-23 років.

"Очевидно, що мета Росії зараз - завдання постійної, непоправної шкоди", - пише FT.

У період з 22 по 29 березня Росія завдала ударів по семи теплоелектростанціям — усі вони перебували в інших регіонах, ніж Київ, із його потужною системою ППО. Російські ракети також вразили дві гідроелектростанції.

Україна не надала подробиць про масштаби пошкоджень на кожній станції, але чиновники заявили, що деякі з них, зокрема в Харківській області поблизу російського кордону, майже повністю зруйновані, пише FT.

«Наша мета – відновити якнайбільше до жовтня», – цитує видання голову компанії ДПЕК Максима Тимченка.

Група втратила близько 80 відсотків свого виробництва електроенергії внаслідок російських атак наприкінці березня та на початку квітня, п'ять теплоелектростанцій ДТЕК були змушені зупинити роботу.

У попередній зимовій кампанії, спрямованій проти української енергосистеми, Росія прагнула занурити міста у темряву та холод, завдаючи ударів по розподільних пристроях та трансформаторах по всій країні, каже Тимченко. Але тепер, за його словами, російські ракети націлюються на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий час неможливо».

"Росіяни намагаються відключити від електропостачання великі промислові регіони та міста", - вторить йому представниця "Укренерго" Марія Цатурян.

"Та ж кількість ракет, яка використовувалася під час зимової атаки 2022-23 років, зараз спрямована на п'ять-шість енергетичних об'єктів в одному регіоні", - зазначила вона.