Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У Конгресі США заявили, що третина України забруднена мінами

У Конгресі США заявили, що третина України забруднена мінами

Категорія: Головне, Політика
У Конгресі США заявили, що третина України забруднена мінами Третина Україна забруднена мінами і боєприпасами, що не розірвалися, йдеться в резолюції внесеної на розгляд Конгресу США членом Демократичної партії Амі Берой. 

Резолюція присвячена інформуванню про небезпеку мін та діяльність із протидії цій загрозі.
 
«Висловлюючи підтримку проголошенню 4 квітня 2024 року Міжнародним днем інформування про мінну небезпеку та допомогу в протимінній діяльності і підтверджуємо лідерство Сполучених Штатів у ліквідації наземних мін і боєприпасів, що не розірвалися», — йдеться в назві проекту.

У мотивувальній частині резолюції автори заявили, що конфлікт в Україні спричинив зростання забруднення мінами.
 
«За оцінками, одна третина території [України] була забруднена наземними мінами та боєприпасами, що не розірвалися, що створило масову потребу в операціях з розмінування як передумови для відновлення України», — уточнюється в резолюції.

Раніше Україну назвали найзамінованішою країною у світі.
 
«Забруднення [мінами] величезне (...). Це навіть незрівнянно, я б сказала, із Сирією чи Афганістаном. Це справді масштабно», — казала представник неурядової організації Mines Advisory Group (MAG) Катерина Темплтон. За її словами, в Україні можна виявити протитанкові та протипіхотні міни, міни-пастки, міни-розтяжки, касетні боєприпаси, велику кількість снарядів, що не розірвалися.

У лютому Євросоюз надав Україні системи розмінування DOK-ING MV-10. Постачання MV-10 проходили в рамках пакету підтримки ЄС у розмірі 25 мільйонів євро. Українським операторам також планувалося показати як використовувати ці системи.