Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У ЄС звинуватили Facebook у цензурі та втручанні у вибори

У ЄС звинуватили Facebook у цензурі та втручанні у вибори

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
У ЄС звинуватили Facebook у цензурі та втручанні у вибориЧлен Європараламенту (ЄП) від Бельгії Том Вандендріссхе звинуватив платформу Facebook у політичній цензурі та втручанні у вибори через практику ангажованої фільтрації контенту. Про це йдеться у зверненні євродепутата до Єврокомісії (ЄК).

«Тіньовий бан» — штучне зниження модераторами соціальної мережі показів певних публікацій у стрічці. Вважається, що обліковий запис може потрапити в «тіньовий бан» через порушення правил спільноти, проте низка критиків стверджує, що за допомогою цього інструменту компанії-власники соцмереж цензурують «неугодні» думки.

«Том Вандендрісхе — член фламандської опозиційної партії "Фламандський інтерес", яка, згідно з опитуваннями громадської думки, є найбільшою партією як у Фландрії, так і Бельгії. На його сторінці у Facebook 235 000 передплатників, а поштою він має доступ до 150 000 осіб. У Тома Вандендріссхе на Facebook, як і раніше, близько 3000 передплатників. Проблема тут полягає у тіньовому лазні, який триває вже деякий час і який заважає йому адекватно спілкуватися зі своїми виборцями», — йдеться у листі до Вандендрісхе.

"Той факт, що іноземна компанія може чинити такий вплив на європейські вибори, має викликати у нас серйозне занепокоєння. За допомогою цієї практики тіньового бана Facebook обмежує свободу слова, свободу інформації та необхідність проведення чесних виборів у демократичному суспільстві", - заявив член Європараламенту від Бельгії. 

У зв'язку з цим він звернувся до ЄК із низкою питань.
 
«Чи відомо Єврокомісії про практику тіньового бана, спрямовану проти політиків на платформах соціальних мереж? Чи вважає Комісія, що така практика є несанкціонованим іноземним втручанням у демократичний процес? Як Комісія має намір припиняти та запобігати такому грубому іноземному втручанню?» — спитав парламентар.

У жовтні 2023 року член Європарламенту від Нідерландів Саміра Рафаела писала, що Єврокомісії варто звернути увагу на практику ангажованої фільтрації контенту на платформах великих соцмереж, що суперечить свободі слова.

"Ця практика "тіньового бана" використовувалася, зокрема, для приховування публікацій та контенту, присвячених гуманітарній кризі в секторі Газа, чим придушуються голоси певної спільноти", - писала Рафаела.