Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Axios: відповідь Ірану на атаку з боку Ізраїлю буде «обмеженою»

Axios: відповідь Ірану на атаку з боку Ізраїлю буде «обмеженою»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Axios: відповідь Ірану на атаку з боку Ізраїлю буде «обмеженою» Ізраїль готується до атаки з боку Ірану протягом найближчих 24–48 годин, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на джерело. За даними Axios, глава МЗС Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян пообіцяв німецькій колезі Анналене Бербок, що заходи у відповідь Тегерана будуть «обмеженими», щоб не допустити ескалації ситуації.

Як пише WSJ, Ізраїль очікує, що буде атаковано південь або північ його території. Неназваний співрозмовник видання, нібито поінформований безпосередньо іранським керівництвом, уточнив, що плани атаки обговорюються, але остаточного рішення поки що не ухвалено. Передбачуваних термінів можливої атаки він не назвав.

Глава МЗС Німеччини вчора, 11 квітня, зателефонувала до іранського міністра закордонних справ на прохання США, які «вкрай стурбовані» тим, що напад Ірану на Ізраїль може призвести до ескалації в регіоні, передає Axios. Їхня розмова триватиме півтори години. Пан Абдоллахіян сказав, що Іран «повний рішучості відреагувати» на удар Ізраїлю за його консульством у Дамаску, але зробить це «адекватним та обмеженим способом». При цьому неясно, який варіант відповіді іранська влада вважає «обмеженою». Пані Бербок у відповідь закликала не недооцінювати "масштаби відповіді Ізраїлю на напад на нього з іранської території", додав портал.

1 квітня ізраїльські військові завдали удару по дипломатичному кварталу в Дамаску, де розташований комплекс будівель посольства Ірану. Консульство Ірану було повністю зруйноване. У ньому знаходилися два іранські генерали — Мохаммад Реза Захеді та Мохаммад Хаді Хаджа Рахімі, а також п'ять офіцерів Корпусу вартових ісламської революції, всі вони загинули. Президент Ірану Ебрахім Раїсі пообіцяв Ізраїлю відплату мусульман. При цьому Іран допустив відмову від удару по Ізраїлю в обмін на засудження РБ ООН удару по Дамаську.